Wilfred van Est kampioen bij de Masters

Godfried Kleinmeijer ontvangt Lifetime Award

Wilfred van Est (Masters)

Wilfred van Est wint in Tricht zijn derde Masters titel op rij

Dit jaar organiseerde we de allereerste aparte finale voor de 40-plussers. Voorheen werd de beste Master bepaald gedurende het reguliere seizoen, maar dit jaar hadden we Masters in zowel de A-klasse als in de B, dus wie is dan de beste ? Zelfs oudgedienden als Gert Stegeman, Ralph Könniger, (beide al actief vanaf eind jaren ’90), Tim ten Bruggecate, Godfried Kleinmeijer en Pascal Schoensetters, die jaren niet hadden gegooid, hadden zich aangemeld voor deze, nu al, klassieker in Tricht, over 8 onderdelen.

De wedstrijd in Tricht begon met beide Hamers. De oersterke Jerry van Schaik wist beide nummers op zijn naam te schrijven, op de voet gevolgd door Wilfred van Est en Gertje Stegeman, altijd sterk met de Hamers. Ook Dirk van ’t Zelfden uit Zeeland deed het goed door op de Zware Hamer als vierde te eindigen, nog voor drievoudig oud-Masterskampioen Wybe Zeilstra. Met de Lichte Hamer was het die andere Zeeuw, Kornelis Smit , die Wybe Zeilstra voorbleef voor plek vier. Ook de Zware WFD werd gewonnen door Jerry van Schaik, en ook hier Wilfred van Est als tweede. Kornelis Smit gooide het speciale 42 pounds (19,1 kg)  gewicht op de derde afstand, gevolgd door zijn maat Dirk van ’t Zelfden. Bij de Lichte WFD werden de eerste punten gemorst door, op basis van zijn hele seizoen, top-favoriet Jerry met een 5e plek. Kornelis Smit boekte hier de winst, door als enige over de 17 meter te gooien, en Wilfred wéér als tweede, gevolgd door de “zakloper” Maurice Uitdenwilligen op plek 3. Pas met de Open Lichte Steen pakte Wilfred van Est zijn eerste winst op een onderdeel. De goede kogelstoter Kornelis werd hier tweede en Jerry nu met de derde plek. En met de Breamar Stone was het precies omgekeerd. Jerry één (ruim 11 meter!), Kornelis weer twee en Wilfred als derde.

De tussenstand na 6 onderdelen was nu precies gelijk tussen Wilfred en Jerry. Next the Cabertoss, het “favoriete” nummer van Jerry, zaak voor hem om zo weinig punten hierop te verliezen. Uiteindelijk was er een triple-countback nodig om de winnaar te bepalen, deze keer in het voordeel van Dirk van ’t Zelfden ten opzichte van Wilfred van Est, beide met drie tossen, waaronder een perfecte worp van 12:00 uur. Kornelis Smit had wat minder geluk met zijn pogingen en eindigde als derde met een 12:01. Ook Maurice Uitdenwilligen (12:06) en Gert Stegeman (12:12) kregen de boom over zijn kop. Jerry van Schaik werd met 70 graden 7e en verliest hier eigenlijk al de wedstrijd. Zijn “No Result” door het missen van zijn aanvangshoogte met de Weight for Height zullen we daarom maar niet benoemen als oorzaak. Het Hooggooien werd een Zeeuwse finale tussen Dirk en Kornelis, waarbij, wéér op countback, eerstgenoemde zijn tweede onderdeel van de dag pakte met een fraaie hoogte van 4,75m. Wilfred van Est wist de derde plek te pakken op het Hooggooien, en pakte daarmee de Nationale Masters titel van 2018. Voor Wilfred zijn derde titel op rij, iets wat nog niet eerder voorkwam in de strijd om de Masters in de afgelopen jaren.

In de strijd om de beste Belg ging het lang gelijk op tussen Wim Vandenbroucke en Pascal Schoensetters, die drie jaar lang niets had gegooid. Voor Wim was het reeds een lang en slopend seizoen, waardoor hij op de krachtnummers zijn meerdere moest erkennen in Pascal, die de trofee voor best Belgische Master 2018 kreeg uitgereikt. Bert Bos zou Belg nummer drie worden.

Onze nestor Godfried Kleijnmeijer eindigde weliswaar op alle onderdelen als laatste, maar kreeg met zijn 58 jaar én oudste actieve atleet van de Federatie een aparte lifetime award uitgereikt, wegens zijn indrukwekkende jaren in de sport, en alle jaren al als Master.

Godfried Kleinmeijer is reeds 14 jaar actief als Master

Godfried Kleinmeijer is reeds 14 jaar actief als Master

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *