Viking Power in Zeeuws Vlaanderen

Heidar Heisi Geirmundsson wint in Hulst

De Viking uit IJsland wint de derde editie van de HG in Hulst

De Viking uit IJsland wint de derde editie van de HG in Hulst

De IJslander Heisi Geirmundsson heeft de derde editie van de Highland Games in Hulst op zijn naam geschreven. In een ietwat uitgedund nationaal veld werd er door de organisatie besloten om twee sterke buitenlanders aan de line up toe te voegen. Naast Heisi was ook de jonge Schot James Dawkins aanwezig. Doordat zowel Glenn Nijs als Johan Langhorst hun ‘acte de presente’ gaven op het WK Amateurs in Noorwegen, alsmede de vele blessures in de A-klasse (Patrick, Sebastiaan, Youri en Wilfred) werden de aanwezige A-atleten (PK, Raynor,Toby en Michael) aangevuld met de beste uit de B-klasse (Dominic Mattys, Jerry van Schaik en Jimmy Laureys, alle drie inmiddels ook al de limieten van de A gegooid, en tevens de talenten Emanuel De Coninck en Dimitri De Vadder)

De Viking uit Reykjavik, compleet met ruige baard, vol met tattoos en dikke armen en poten, begon de wedstrijd verrassend sterk met winst op beide Hamers. James Dawkins werd twee maal tweede en Raynor Wortel twee maal derde. De Schot wilde er op zijn verjaardag nog een “feestje” van maken, door de Lichte Hamer uit het veld en bijna in de ijsco-kar te gooien. Dit liep gelukkig allemaal goed af, ware het niet, dat James de rest van de dag “the Iceman” werd genoemd door de speaker Tommy de Bruijn. Pieter Karst Bouma had een valse start met een vierde plek op de Lichte Hamer, en met de Zware moest hij zelfs de punten delen met Hulstenaar Toby de Brouwer. Gelukkig kon PK beide Weights for Distance winnen en pakte zo weer wat punten terug op Heisi, die twee keer derde werd. Raynor Wortel gooide met de Weights twee keer de tweede afstand. Met de LWFD pakte de jarige Schot James Dawkins nog de vierde plek, maar hij bleef met de ZWFD steken op een achtste plek. De Belg Dominic Mattys werd hier zeer keurig vierde.

Zowel de Open Lichte Steen als de Braemar, deze keer met een échte, 11 kilo zware,  kanonskogel, gevonden in de klei van Hulst, werden weer gewonnen door de IJslander. Met Raynor Wortel als tweede op de Lichte Steen en PK derde, en PK als tweede op de Zware Kogel met Raynor als derde, liep Heisi verder uit op beide Nederlanders. Eerstejaars A-klasser Michael Simons pakte sterk een vierde plek met de verdomd lastige kogel.

Bij de Cabertoss waren Pieter Karst Bouma (12:04) en Heisi Geirmundsson (12:13) de enigen die, na  een kwalificatie-boom, ook de monstercaber konden tossen. De hele zware boom van Hoofddorp was iets bijgeschaaft, en zodoende een mooie uitdaging geworden. Raynor Wortel bleef steken op slechts 50 graden en Toby de Brouwer op 45. Jimmy Laureys toste als laatste ook de ‘Qualifier’, maar wist zich geen raad met de ‘Challenger’.

Na 7 lange onderdelen werden de Highland Games in Hulst traditioneel afgesloten met het Hooggooien. PK Bouma en Jimmy Laureys waren hier de enigen die een poging op 5,00m konden wagen. Waar Jimmy hierop faalde, gooide de boer uit Winsum deze met kinderlijk gemak weer. Heisi Geirmundsson en Michael Simons gooide beide nog de 4,35m, waarbij de eerstgenoemde al in de eerste beurt, waar Mike er drie pogingen voor nodig had. Hiermee stelde de IJslander de eindzege definitief veilig en mocht hij , ná Pieter Karst Bouma in 2016 en Tommy de Bruijn in 2017, de derde winnaar van de HG Hulst noemen. PK moest, net als vorig jaar, genoegen nemen met plek 2, en Raynor Wortel eindigde overall als derde.

Op plek vier in het eindklassement zou James Dawkins eindigen, weliswaar gelijk in punten met de nummer vijf Michael Simons, maar op countback door zijn goede Hamers. Jimmy Laureys zou op slechts één punt achterstand keurig zesde worden, en de lijst wordt gecompleteerd door respectievelijk A-klasser Toby de Brouwer en de B-klassers Dominic Mattys, Jerry van Schaik, Emanuel De Coninck en Dimitri De Vadder, die allen even konden proeven aan het niveau van onze hoogste klasse.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *