Spannende strijd op Keltfest

Sterke comeback Patrick van Antwerpen met podiumplaats

Patrick van Antwerpen had een sterke comeback na een jaar blessureleed

Patrick van Antwerpen had een sterke comeback na een jaar blessureleed met plek 3 op Keltfest

Afgelopen weekend stonden we weer op het jaarlijkse Keltisch Festival in Vijfhuizen. Het Keltfest is op dit moment wel het grootste en leukste festival van Nederland, met vele kraampjes, oude ambachten, live muziek en zelfs een heuse doedelzakcompetitie. Helaas had de organisatie niet gedacht aan de vliegende hamers en bleek het veld te klein om dit veilig te kunnen doen. De wedstrijdleiding besloot de hamer over te slaan, en daarvoor in de plaats zowel de Lichte Steen als de Zware WFD toe te voegen aan het programma.Twee mannen hadden deze dag een comeback. Patrick van Antwerpen scheurde zijn biceps in aanloop van het vorige seizoen, en had een heel jaar nodig om te herstellen, en oudgediende, én meervoudig Belgisch kampioen Jimmy van de Walle vond het na drie jaar afwezigheid ook weer tijd om te gaan gooien. Nu als Master.

De atleten begonnen met de Lichte Weight for Distance, die met overmacht werd gewonnen door Pieter Karst Bouma met 25,00m. Glenn Nijs gooide op enige afstand 23,62m, op de voet gevolgd door het grote talent Bjorn van Kins met 23,39m. Het tweede onderdeel, de Braemar Stone, het steenstoten uit stand met de lastige 10 kilo steen, werd op zijn beurt weer gewonnen door Glenn met 11,71m, waar PK genoegen moest nemen met een vierde plek.  Patrick van Antwerpen werd met 11,63m keurig tweede, net voor Jimmy van de Walle met 11,54m. PK en Bjorn van Kins bleven respectievelijk steken op 11,52 en 11,50, een spannende strijd met vijf atleten op korte afstand van elkaar.

Ook de Zware WFD werd gewonnen door Glenn Nijs, die met 12,43m op enkele centimeters van zijn eigen nationale record bleef. Verrassende tweede werd Bjorn van Kins met 11,91. De 18-jarige Fries heeft met zijn achtergrond in de atletiek een hele goede basis qua techniek, tel daarbij zijn 2,03m aan lengte en de spieren van een volwassen man, laat het zich niet moeilijk raden, dat dit een hele grote gaat worden in onze sport. Ook was het aan de aandacht op Keltfest te merken dat onze junior mateloos populair is bij de vrouwen. Derde op de ZWFD was die andere populaire Fries: Pieter Karst Bouma. Verrassend vierde op dit onderdeel werd Dominic Mattys, die dit jaar voor het eerst in onze hoogste klasse meedoet.

Bij de Open Lichte Steen leek het een strijd tussen de twee specialisten Raynor Wortel en Jimmy van de Walle. Jimmy zou lang aan de leiding te blijven met zijn 15,11m, maar Raynor verbeterde hem in zijn laatste ultieme poging: 15,27m. Niemand had echter rekening gehouden met Patrick van Antwerpen. Patrick gooide in zijn laatste beurt alles en iedereen voorbij en schreef met 15,38m het onderdeel op zijn naam! Bij het volgende onderdeel, de cabertoss, waren ook alle ogen op Patrick gericht. Na de kwalificatieboom, waar 10 van de 12 A-atleten doorgingen, tosste onze reuzendoder de grote en zware boom met speels gemak op 12:00 uur. Ook Pieter Karst Bouma tosste deze boom, echter nét even minder precies dan Patrick: 12:01. Raynor Wortel werd op countback derde voor Glenn Nijs, beide met 75 graden.

De stand opmakend na 5 onderdelen, stonden zowel PK als Patrick op 14 punten, gevolgd door Glenn met 14,5 punt. Het Hooggooien zou de overall winnaar bepalen. Patrick van Antwerpen moest als eerste afhaken met 4,80m. Drie atleten gingen door op 5,00m. Zowel Glenn Nijs als Bjorn van Kins beten zich stuk op de 5,20m, waar Pieter Karst Bouma kinderlijk eenvoudige deze wel gooide, en daarmee met de overall winst naar huis mocht. Het podium werd gecompleteerd door Glenn Nijs en Patrick van Antwerpen, die zeer tevreden was, na een jaar afwezigheid. Bjorn van Kins wist plek vier te bemachtigen, een half punt voor op “good old” Raynor Wortel.

Emanuel De Coninck won 4 van de 6 onderdelen in de B-klasse

Emanuel De Coninck won 4 van de 6 onderdelen in de B-klasse

Ook in de B-klasse was het verrassend spannend. De gedoodverfde winnaar Kornelis Smit had een valse start op de LWFD, en moest na twee foute beurten een safe worp doen. Hiermee liep de hele wedstrijd achter de feiten aan, maar vooral achter Emanuel De Coninck uit België. Deze had een ijzersterke dag, met winst op 4 van de 6 onderdelen. Door een matige Braemar Stone bleef het uiteindelijk toch nog spannend en wist “Manu” slechts één puntje voorsprong te houden op Kornelis voor de overall winst. De sterke Master Dirk van ’t Zelfde won (weer) de cabertoss en scoorde daardoor mooie punten voor plek drie in het eindklassement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *