Records sneuvelen in Lopik

Raynor Wortel vliegt bijna met de Zware WFD

Raynor Wortel met de Zware WFD onder toeziend oog van Wulbert Stam

Letterlijk in de achtertuin van Patrick van Antwerpen werd de 7e wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap gehouden. Dit bleek voor een drietal atleten dé geschikte plek om nationale records te gooien. De, dit jaar onverslaanbare, Pieter Karst Bouma uit Winsum gooide 32,50m met de Zware Hamer, een kleine verbetering ten opzichte van het vorige Nederlandse Record van Raynor Wortel uit 2014. Ook bij de Junioren waren een tweetal records te noteren. De 22-jarige Kogelstoter Remco Goetheer uit Rotterdam stootte de Open Lichte Steen naar een ongekende afstand van 18,23m, een verbetering van ruim 4 meter op het oude Junioren record. Het Nationale Record van Eddy Cardol is echter nog ruim een meter verder, maar Remco is zeker gedreven om deze uitdaging aan te gaan. Last but not least, en misschien wel het grootste talent van dit jaar, de Belgische Glenn Nijs. Hij verbeterde het Junioren record met de Weight for Height naar 4,60m. Het oude record stamde nog uit 2006. Glenn mist nog een paar onderdelen voor de rankings, maar de kans is groot dat hij de 6.500 punten-grens zal benaderen, en wellicht meteen doorstoot naar de A-klasse.

Dan de wedstrijd zelf. Geen verrassingen in de A-klasse. Pieter Karst Bouma (PR én NR op de Hamer) en Raynor Wortel (PR Lichte Steen) gaan 3 onderdelen gelijk op, maar op Caber en Hoog steekt PK er altijd met kop en schouders bovenuit, om met speels gemak de overall winst, voor de zevende maal op rij, op zijn naam te schrijven. Sebastiaan Huijs deze wedstrijd wederom ‘’best of the rest’’, net voor een terugkerende Tim de Pagter en Steven Snauwaert.

In de B-klasse was het een leuke strijd om de top drie tussen Patrick van Antwerpen, junior Glenn Nijs en de master Wulbert Stam. Winst op de 10 kilo hamer ging met minimaal verschil naar de grote sterke Patrick, nipt voor Wulbert Stam. De junioren Glenn Nijs en Toby de Brouwer, beiden met persoonlijke records, respectievelijk drie en vier. De Zware WFD was een prooi voor Wulbert Stam, met 44 jaar de oudste deelnemer op het veld vandaag, met een mooi PR van 8,99m. Tweede werd Glenn Nijs en derde Patrick van Antwerpen. De Open Lichte Steen werd, zoals reeds gezegd, gewonnen door Remco Goetheer. Wulbert Stam pakte hier zijn tweede tweede plaats, slechts 5 cm meer dan de nummer drie Patrick van Antwerpen.

Bij de cabertoss moesten de deelnemers genoegen nemen met slechts twee beurten, doordat de B-caber het, na 10 jaar trouwe dienst, het uiteindelijk begaf en in twee stukken op het veld achterbleef. De trainingscaber van Patrick werden nog letterlijk van stal gehaald, maar doordat deze vele malen lichter bleek, kon de wedstrijdleiding, na enig overleg, niet anders bepalen dat deze niet geschikt was als challenger, en de uitslag zou worden bepaald door de twee beurten met de oude caber. Hier gooide de oude meester Wulbert Stam een perfecte 12:00 en werd de andere master in het veld Wilfred van Est tweede met een 12:05. Junior Glenn Nijs werd derde met ook 12:05 op countback. De wedstrijd was hiermee eigenlijk al beslist. Patrick van Antwerpen en Glenn Nijs streden nog wel om de tweede plek overall bij het Hooggooien, maar tegen het jonge geweld van Glenn, kon de, na een bicepsblessure, terugkerende Patrick niet op. Waar Patrick moest afhaken op 4,00m, gooide Glenn redelijk eenvoudig zijn nieuwe Junioren record van 4,60m. Johan Peperkamp, zonder snor, werd verdienstelijk derde bij het Hooggooien. Overall de winst dus naar Wulbert Stam, die na een paar maanden afwezigheid met een vervelende liesblessure , toch nog even liet zien met de jonkies mee te kunnen”. Glenn Nijs en Patrick van Antwerpen eindigden gelijk in punten als tweede en derde. Bij gelijke stand wordt gekeken naar het aantal behaalde eerste plaatsen, tweede plaatsen enz. Ook hier was alles gelijk. Dan is de regel dat het laatste onderdeel beslissend is, dit maal in het voordeel van Glenn. Master Wilfred van Est wordt zeer goed vierde en de jonge Toby de Brouwer, zich iedere wedstrijd verbeterend, vijfde in een veld van 11 atleten.

Na afloop van de wedstrijd gooiden de atleten nog een extra onderdeel Keg for Distance en was er door de familie en vrienden van Patrick een grote BBQ geregeld. Grote Klasse en zeker voor herhaling vatbaar.

Remco Goetheer stoot de steen naar een ongekende 18,23m

Remco Goetheer stoot de steen naar een ongekende 18,23m

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *