Pieter Karst Bouma voor de zesde keer NEDERLANDS Kampioen

Patrick van Antwerpen promoveert naar de A-klasse

PK tijdens de Braemar Stone tijdens het WK in Frankrijk

PK met de ‘Braemar Stone’ tijdens het WK in Frankrijk

Pieter Karst Bouma is dit seizoen na 10 wedstrijden als beste geëindigd bij het Open Nederlands Kampioenschap. Hij deed dit, net als vorig jaar, door alle wedstrijden te winnen. Voor PK is dit de zesde titel in zeven jaar, en de vijfde op rij. Alleen in 2010 moest hij Eddy Cardol nog voor zich dulden als de kampioen. PK wint in Nederland de laatste 19 wedstrijden voor het ONK op rij. Zijn laatste “niet-eerste” plek dateert van 14 juli 2013, toen hij in het Belgische Deerlijk op de 7e (!!!!) plek eindigde in de strijd om de Open Belgische.

Was er dit jaar dan helemaal geen tegenstand ? Bij de eerste wedstrijden was Raynor Wortel een paar keer dicht bij de winst, en bij de laatste wedstrijden was juist master Hans Lolkema een paar keer dichtbij. Hans wist in Sneek zelfs gelijk in punten te eindigen, en moest het onderling resultaat de uiteindelijke beslissing brengen in het voordeel van boer uit Winsum. De meeste punten op PK sprokkelden de tegenstanders op de onderdelen met de Steen, PK’s minste onderdeel. Hierbij wordt het totale deelnemersveld en de overige tegenstanders bepalend voor de uitslag. Hoeveel atleten gooien tussen PK en de andere toppers ? Ik noem een Jimmy van de Walle, Tommy de Bruijn, maar ook Sebastiaan Huijs of Dirk Gerbens. Laatst genoemde speelde de laatste wedstrijden in Sneek en Hank zeker een cruciale rol door bij het Hooggooien juist punten van Hans Lolkema en Raynor Wortel af te snoepen, in het voordeel van Pieter Karst Bouma.

Tweede in het eindklassement werd dit jaar Raynor Wortel, en daarmee was hij de beste amateur, waar Pieter Karst al reeds de professionele status heeft bereikt. Raynor verbeterde dit jaar weer bijna op elk onderdeel, en eindigde bijna elke wedstrijd dit jaar in de top 3. Hans Lolkema werd derde, maar daarbij moet opgemerkt worden dat Hans net een aantal wedstrijden teveel had gemist, anders was hij wellicht hoger geëindigd. Met zijn 44 jaar is Hans de oudste deelnemers in de A-klasse en daarmee ook de beste Master van 2015. De vierde plek was een mooie prestatie voor Sebastiaan Huijs, trouw aanwezig bij iedere wedstrijd en altijd zijn eigen strijd voerend voor ieder persoonlijke verbetering. Dirk Gerbens eindigt op plaats 5, een mooi voorbeeld dat je met lompe kracht ver kan komen, al is zijn techniek eigenlijk onwaardig voor de hoogste klasse. Voor Steven Snauwaert geldt het omgekeerde, zeer fraaie techniek (en een zeer goede hamer!) maar komt net kracht tekort op bijvoorbeeld de Cabertoss en het Hooggooien. Plaats 6 voor hem. De overige plekken zijn verdeeld over de atleten die te weinig wedstrijden mee deden, om hoog te eindigen. Hoe zou de eindstand er hebben uitgezien als de ervaren atleten als Tommy de Bruijn, Jimmy van de Walle en Wietze Rosier, iedere wedstrijd hadden meegedaan ? We zullen het nooit weten…

Top 3 tijdens de B-finale in  Hank.

Top 3 – B-klasse in Hank. Wybe Zeilstra, Wilfred van Est en Patrick van Antwerpen

In de B-klasse toonde Patrick van Antwerpen zijn klasse door met overmacht de titel op zijn naam te schrijven. Patrick mag volgend jaar naar de A-klasse. Patrick won 6 van zijn 8 wedstrijden. De twee die hij er verloor, waren van de ervaren Masters Gert Stegeman en Wulbert Stam. Een nieuwe Master eindigde uiteindelijk als tweede in het eindklassement van de B-klasse: Wilfred van Est, de man die niet aan krachttraining doet, toonde zich een mooie aanwinst in onze competitie met een goede WFD en zeer sterke Cabertoss. Wilfred zal in september tevens zijn internationale opmars maken bij de grote Duitse wedstrijd in Trebsen.

De fanatiekste nieuwelingen dit jaar (we hadden er 10 !)  waren de junioren. Zoveel junioren hadden we nog niet eerder. Zowel de 19e jarige Toby de Brouwer uit Hulst (3e in het eindklassement), het Belgische kanon Glenn Nijs (4e) als kogelstoter Remco Goetheer scoorde allemaal nieuwe Junioren records, waarbij Glenn zelfs een nieuw Belgisch record pakte op het Hooggooien met de 20kg, een record die hij van de grote Tommy de Bruijn wist af te snoepen! Verder nog zes nieuwe atleten in de B-klasse, die allemaal met het HG-virus zijn besmet, en die we zeker komende jaren terug zullen zien. Ik noem: Johan Peperlamp, Leo Hendrikse, Remco de Mooij, Jos van Capelleveen en de Belgen Sam van Ingelhem en Tom Clerbout. Ook in de B een aantal oudgediende die te weinig wedstrijden meededen. Vooral de masters lieten het massaal afweten om verschillende reden. Zal het de leeftijd zijn ? In ieder geval allemaal bedankt voor jullie inzet en een mooi seizoen, en iedereen tot volgend jaar ! Train hard en blijf gezond !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *