Pieter Karst Bouma pakt tiende Nationale titel

PK laat zien wie de allerbeste is tijdens zinderende finale in Bergen op Zoom

Pieter Karst Bouma wint de finale en pakt zijn tiende nationale titel

Pieter Karst Bouma wint de finale in Bergen op Zoom en pakt zijn tiende nationale titel

We konden het seizoen 2019 niet beter afsluitend dan tijdens dit perfect georganiseerde festival in Bergen op Zoom. Onze Brabantse afgevaardigde Maurice Uitdewilligen zat reeds in het bestuur van deze wedstrijd, die jaarlijks teamwedstrijden en touwtrekken houden en vond het tijd dat de professionals, zoals we daar genoemd worden, hun kunsten kwamen vertonen. Wellicht een mooie start voor een langdurige samenwerking? Helaas stonden we vanwege een aantal afberichten niet met de allersterkte line-up op het veld, maar de top van het seizoen in zowel de A- als de B-klasse waren aanwezig om voor dubbele punten nog te strijden voor beide titels.

En een mooie strijd werd het ! Traditioneel werd er gestart met het hamerslingeren, deze keer de Zware 10 kilo Hamer. Glenn Nijs gaf meteen zijn visitekaartje af en gooide met 33,61m net 2 cm van zijn eigen Belgisch én Federatie record af. Op afstand werd Bjorn van Kins, uiteraard met een PR, met 30,84m tweede en Pieter Karst Bouma werd, met enige moeite, derde met 30,32m. Eervolle vermelding gaat naar Steven Snauwaert die met 29,16m vierde werd, maar nog steeds de atleet is met de allermooiste techniek op de hamer. Steven miste echter dit seizoen helaas te veel wedstrijden om mee te kunnen doen voor het eindklassement.

Ook bij het tweede onderdeel, de lichte Weight for Distance, ging de strijd tussen de “BIG three” van het afgelopen seizoen. Alle drie gooiden ze al dit jaar verder dan 24 meter. Pieter Karst blijft echter nog steeds de koning van dit onderdeel en ook in Bergen op Zoom won hij dit onderdeel. Met net geen 25 meter (24,92m) bleef hij Glenn (24,18) en Bjorn (23,87) voor. Glenn bewees wel over ijzeren zenuwen te beschikken omdat hij na twee foutbeurten pas in de laatste poging een afstand kon neerzetten. Zowel Glenn als natuurlijk ook Bjorn groeien iedere wedstrijd en zullen de komende jaren uitgroeien tot de absolute top van de wereld ! Amateur Michael Simons pakte op de LWFD plek vier en bleef daarmee vóór pro Raynor Wortel.

Ook bij de Braemar Stone speelde “mighty” Mike een belangrijke rol om plek drie (11,08m) voor zich op te eisen. Pieter Karst (11,07m!) zou daarmee op plek vier eindigen op dit onderdeel en kostbare punten op de concurrentie verliezen. De strijd om plek 1 ging natuurlijk tussen Bjorn van Kins en Glenn Nijs. Een close finish die uiteindelijk in het voordeel van de jonge Bjorn werd beslecht, 12,12m tegenover 12,04m. Waar we in het verleden internationaal op het steenstoten altijd punten zouden verliezen, zien we de afgelopen tijd ook hier het niveau aardig stijgen en doen we weer mee.

Ook bij de Cabertoss was het de BIG three die de punten moesten verdelen, en ook bij de Caber is er maar één koning. Pieter Karst Bouma was de enige die de grote zware Challenger-boom wist te tossen (12:05) en ging Bjorn er, na een dubbele countback, met plek twee vandoor. Na vier onderdelen stonden Glenn en Bjorn gelijk eerste, gevolgt door PK op één punt. Het Hoogooien zou, zoals vaker dit seizoen, de beslissing brengen. De drie kemphanen gooiden allen de 5 meter, al had Bjorn daar drie pogingen voor nodig. Bij de 5,25m wist alleen PK de hoogte te cleanen en het onderdeel op zijn naam te schrijven, zodat Glenn en hij beide met 10 punten in het eindklassement zouden eindigen. Pieter Karst won echter drie onderdelen, waarbij Glenn er maar één wist te winnen. Pieter Karst Bouma won daarmee de finale en behaalde daarmee zijn tiende titel in elf jaar A-klasse. Een unieke prestatie.

In de uitgedunde B-klasse, met slechts 6 deelnemers, moest Kornelis Smit, mede door afwezigheid van Emanuel Deconinck, slechts heel blijven voor zijn titel. Kornelis won echter gewoon 3 onderdelen en werd op de andere onderdelen tweede. Kornelis wint daarmee de B-klasse en gooit volgende seizoen in de A, waarvoor hij reeds begin dit jaar de benodigde punten voor de rankings had gegooid. Tom Missotten bleef deze wedstrijd Dirk van ’t Zelfden voor, maar moest in het eindklassement de grote sterke Zeeuwse Master voor zich dulden.

Bergen op Zoom was een prachtige afsluiting van dit ijzersterke seizoen

De finale in Bergen op Zoom was een prachtige afsluiting van dit ijzersterke seizoen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *