Interview Hans Lolkema

De sympathieke Fries Hans Lolkema mag zonder twijfel de meest succesvolle atleet van de afgelopen 10 jaar genoemd worden. Naast de diverse titels en records in Nederland, stond de eigenaar van een metselbedrijf uit Sloten op verschillende grote professionele wedstrijden in het buitenland. Zijn beste internationale noteringen zijn een 2e plaats op het EK in 2009 en in datzelfde jaar werd hij zelfs 6e op het wereldkampioenschap voor profs. Op het WK Cabertoss werd Hans twee maal tweede in 2009 en 2010,  en in 2011 werd Hans tweede op de World Highlander in Callander. Hans is sinds 2011 formeel een Masters, maar hij staat nog altijd zijn mannetje en blijft ie “de man om te verslaan”.

7372732816_543fda72e3_o

Hans tijdens het hamerslingeren in Capelle aan den IJssel in 2012

AANTAL JAREN ACTIEF: ca.12 jaar
BURGELIJKE STAAT: getrouwd met Adelina
KINDEREN: Else (12jr), Lilian (10jr) en Hans jr.(7jr)
HOBBY: zeilen/ varen
FAVORIETE MUZIEK: van alles
FAVORIETE FILM: Bourne Supremacy
HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET DE SPORT? Via een kennis uit Sloten, Gerrit Haringsma. Gerrit vroeg op een zondagmorgen of ik ‘s middags mee wilde doen met een wedstrijdje in IJlst, mijn eerste ervaring in de Highland Games. Dit was eind september 2001.
WAT VIND JE LEUK AAN HIGHLAND GAMES. Mooiste aan de Highland Games is met een ploegje liefhebbers een auto huren in Schotland, dagelijks wedstrijden doen, mensen uit het wereldje ontmoeten, en vaak niet weten waar je s’avonds eet of slaapt.
WAT IS JE SPORTIEVE ACHTERGROND? 22 jaar voetballer geweest voor vv Sleat, vanaf 12 jr tot mijn 25e fanatiek gesurft. Ca. 12 jaar bemanningslid geweest op het skutsje van Sloten.
FAVORIETE ONDERDEEL: Lichte Weight for Distance. (Hierop heeft Hans ook het Nederlandse record van 26,20m, red)
MINSTE ONDERDEEL: dit verschilt per wedstrijd, een onderdeel wat een week geleden super ging kan een week later wel het slechtste wezen. Het zit in kleine dingen.
AMBITIES: ik ga proberen weer wat niveau te krijgen na een jaar niets doen. Had wel e.e.a voor ogen het komend seizoen, maar aangezien ergens in februari een kleine ingreep aan mijn linkervoet wordt uitgevoerd zal dit wel niks worden.
NAAR WIE KIJK JE OP?. Heb veel respect voor David Webster, onvoorstelbaar wat deze man voor de sport heeft gedaan, heeft meegemaakt. Zelfs nadat hij mij vergat aan te kondigen, in aanwezigheid van prins Charles en diens vrouw Camilla, tijdens het WK in 2009 tijdens de line up. Hij pakte alsnog de microfoon en kondigde mij aan als “from Holland we have the Dutch Champion……… mrrr. Hans Lukemia…. hahaha.
WAT HEBBEN HG JE AL BIJGEBRACHT? Niks gaat vanzelf, een ander doet het niet voor je. Zelf hard trainen, als je de mogelijkheid hebt naar Schotland gaan en zoveel mogelijk ervaring opdoen, mensen uit het wereldje ontmoeten. Trainen met jongens die ervaring hebben. Zelf heb ik enorm veel geleerd van Aaron Neighbour, dankzij Aaron heb ik een flinke sprong kunnen maken op bijna alle onderdelen, m.n. het steenstoten/ wfd. Het moet ook gezegd worden dat ik in mijn beginjaren dankzij Lub Wiarda reeds een prima basis had, je leert gaandeweg van veel mensen de ‘kleine’ dingen. Door hard te werken kwam voor mij de doorbraak na het EK in Frankrijk (2e plaats), heb geweldig genoten in de daarop volgende jaren waarbij jaarlijks schitterende wedstrijden gedaan, o.a. Callendar, Fergus, Pleasanton en New Hampshire. Heb echt geluk gehad dit mee te mogen maken, echt super. Zoiets pakken ze je nooit meer van je af.
WAT ONDERSCHATTEN MENSEN VAAK? Hoeveel tijd er in de trainingen zit. In mijn geval is trainen/ gooien een goede manier geweest in combinatie met mijn werk, even de kop “leeg gooien”. Nadeel is wel dat je ‘het werk” altijd bij je hebt met een eigen bedrijf. Het vinden van een goede balans privé/ werk/ trainen is niet altijd gemakkelijk.
HOE VAAK TRAIN JE? Momenteel houdt het met 3 uurtjes kracht wel op. Gooien hoop ik na februari weer op te kunnen pakken.
OP WAT LEG JE DE NADRUK IN JE TRAINING? Telkens weer zoeken naar het goeie gevoel, dit proberen zo constant mogelijk te krijgen in elk onderdeel..
HOE WIL JE JEZELF VERBETEREN? Dat zal moeilijk worden, ik ben bijna 44 jaar.
DOEL VOOR KOMEND SEIZOEN: We zien het wel, niks moet meer.
WIE VOLGENDE VOOR INTERVIEW : Aaron Neighbour

One thought on “Interview Hans Lolkema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *