HG Vijfhuizen: Thriller in de B-klasse

Jimmy Laureys pakt de overall winst pas in het laatste onderdeel

pas bij de laatste onderdelen kwam het beest in Jimmy Laureys los

pas bij de laatste onderdelen kwam het beest in Jimmy Laureys los

Voor het eerst sinds 5 jaar waren de Highland Games weer te zien op het mooie Keltfest. Dit jaar voor het eerst in de Groene Weelde in Vijfhuizen, nadat het festival ruim 10 jaar te zien was in de Hollandsche Biesbosch te Dordrecht. Een matige opkomst in de A-klasse maakte deze competitie niet echt spannend. Glenn Nijs stond op het officieuze EK in Duitsland en werd daar tweede, Raynor Wortel maakte een HG-trip door Schotland en Johan Langhorst zat in de voorbereiding voor de Strongmen Championsleague. 8-voudig Nederlands Kampioen Pieter Karst Bouma ging er kinderlijk eenvoudig met de winst op álle onderdelen vandoor. Wel werden er goede punten voor het NK gescoord door “Good Old” Sebastiaan Huijs (2e) en “Mighty” Michael Simons (3e). Wilfred van Est eindigde als vierde in de A-klasse.

Hoe saai de A was, des te spannender was het in de B-klasse. Het Hamerslingeren werd gewonnen door de Master en eerstejaars Jerry van Schaik. Mede door zijn persoonlijk record van 31,04m met deze Lichte Hamer behaalde Jerry de 5.000 punten grens voor de A-klasse. Tweede op de Hamer werd Emanuel De Coninck, ook een eerstejaars, en derde, het pas 17-jarige talent uit Friesland Bjorn van Kins. Beide gooide de Hamer ook over de 30 meter, iets wat de meeste A-klassers, behalve PK, dit weekend verzuimden. De Zware WFD werd gewonnen door Dominic Mattys. Ook “Domi” gooide een persoonlijk record (9,38m) en ging de 5.000-punten grens over. Zowel Jerry als Dominic promoveren en gooien volgend jaar in de A-klasse. Jerry van Schaik en een ontketende Kornelis Smit, omgedoopt door onze speaker Wout Zijlstra, tot de Mossel-eter uit Vlissingen, werden respectievelijk tweede en derde op de ZWFD. Ook Kornelis verbetert zich op ieder onderdeel en stijgt maar liefst drie plekken op de plaatsingslijst voor deelname aan de B-klasse competitie.

Het derde onderdeel was de Open (lichte) Steen, het steenstoten met de 6kg steen met een vrije keuze aan techniek. Deze werd nipt gewonnen door Dimitri De Vadder (12,75m) uit Mechelen, met slechts 3 centimeter verschil tussen de nummer twee Kornelis Smit. Beide technisch goede stoters. Dimitri is tevens een sterke allround atleet die dit jaar, naast de Highland Games, tevens wedstrijden doet in Strongman én Bodybuilding.  Op de derde plek bij het steenstoten een ‘gelijk spel’ tussen Leo Hendrikse en Bjorn van Kins. Hoe krijg je het voor elkaar ?

En toen kwam het beest los. Jimmy Laureys stelde order op zaken en werd, na een matige 7e, 5e en 8e plek op de eerste drie onderdelen, met grote overmacht eerste op de cabertoss (als enige in de B-klasse een toss (12:01) met de kwalificatieboom) én eerste met het Hooggooien (4,60m). Hierdoor steeg hij naar de eerste plek in het eindklassement. Dit terwijl hij na vier onderdelen dus nog 6e stond, en op dat moment verrassend Tom Missotten (2e op caber, maar slechts 9e met het Hooggooien) én Kornelis Smit (3e op caber en 8e met Hooggooien) nog eerste in het klassement stonden. Tweede en derde met het Hooggooien waren respectievelijk Jerry van Schaik en Dimitri De Vadder, beide met 4,20m.

Na een echte husseling van atleten wint Jimmy Laureys dus zijn eerste wedstrijd in de Highland Games. Jerry van Schaik wordt, weliswaar gelijk met 22 punten, tweede. Jimmy wint echter twee onderdelen, waar Jerry er slechts één wist te winnen. Jerry werd wél allerlaatste met de Cabertoss en verliest overduidelijk daar dus de wedstrijd.. Dominic Mattys sluit het erepodium af als derde met 24 punten. De plekken 4 t/m 7 zitten op respectievelijk slechts één, twee, tweeënhalf en drie punten verschil van de nummer 3. Alles is dus mogelijk dit jaar in de B-competitie. De atleten ontlopen elkaar niet of nauwelijks en het niveau is uitzonderlijk hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *