Glenn Nijs Belgisch kampioen 2019

Bjorn van Kins wint Fries onderonsje voor plek twee in Steenhuffel

Glenn Nijs wint HG Steenhuffel met overmacht (foto: Mark de Vries)

Glenn Nijs wint HG Steenhuffel met overmacht en is de Belgische kampioen 2019            (foto: Mark de Prins)

Tijdens de jaarlijkse Hopplukdag op het prachtige terrein van de Palm Brouwerij vonden dit jaar het Open Belgisch Kampioenschap plaats. Al snel werd duidelijk dat de plaatselijke favoriet Glenn Nijs uit Londerzeel zich in absolute topvorm bevond. Glenn won meteen de eerste drie onderdelen met grote overmacht. Met de Zware Hamer (31,55m) was Glenn ruim drie meter voor op nummer twee Raynor Wortel (28,41m), en met de Lichte Hamer was dit zelfs nog meer: 41,19m tegenover de 36,86m van Pieter Karst Bouma. Ook met Lichte WFD, doorgaans een gemakkelijke winst voor PK, ging de eerste plaats naar Glenn met 24,15m. De door de hitte bevangen Pieter Karst – we gooiden met temperaturen boven de 34 graden – bleef hier steken, op een voor hem,  matige 22,29m, en zelfs de jonge Bjorn van Kins deed het net iets beter met 22,30m. Op de Zware Weight for Distance leek de winst weer naar Glenn Nijs te gaan. Hij gooide een prachtig nieuw Belgisch record met 12,75m, maar had geen rekening gehouden met Bjorn van Kins. Ook de junior kreeg een recordpoging in de extra’s en gooide zomaar 12,77m voor een nieuw juniorenrecord én de winst op het onderdeel.

Het duo ging nog even door op de Open Lichte Steen: Bjorn plek 1 en Glenn plek 2. Plek 3 was hier voor “good old” Jimmy van de Walle, die het voordeel van zijn eigen stenen goed kon omzetten in resultaat. Pieter Karst Bouma deed met de Braemar Stone nog iets terug met een mooi persoonlijk (én seizoens) record van 12,14m. Plek 2 was voor Glenn, nipt voor weer Jimmy. De letterlijke uitputtingsslag in extreme hitte ging bij de Cabertoss nog even door. Niemand van de A-klasse tosste de zware boom, zodat de wedstrijdleiding besloot om bij de derde en laatste poging een lichtere boom de doorslag te laten geven. Dit was ten nadele van PK, die in de eerste twee pogingen nog de beste worp liet noteren, maar in de laatste poging bleef steken op een 12:05, waar Glenn Nijs de perfecte worp liet noteren en Raynor Wortel een 12:02 gooide. Ook bij het afsluitende hooggooien moest Pieter Karst Bouma als eerste van de favorieten de handdoek in de ring gooien bij 5,00m. Zowel Glenn Nijs als Bjorn van Kins gooide de “magische vijf” wél. Bjorn verbeterde daarna tevens nog zijn eigen juniorenrecord naar 5,20m, en stelde daarmee de tweede plek in het eindklassement veilig, 1 punt vóór PK. Op Glenn Nijs stond deze dag geen maat en hij pakte verdiend, met 9 punten voorsprong op Bjorn, zijn derde Nationale titel op rij.

Kornelis Smit wint de B-klasse, Emanuel De Coninck beste Belg

In de B-klasse was de strijd, zoals bijna bij iedere wedstrijd dit seizoen, weer ongekend spannend. De vier hoofdpersonen Kornelis Smit, Emanuel De Coninck, Dirk van ’t Zelfde en Tom Missotten pakte allemaal hun punten op hun sterke onderdelen, maar verloren allemaal ook weer kostbare punten op hun mindere onderdelen. Zowel “Manu” (Hamer en WFD) als Dirk (Caber en Hoog) wonnen twee van de vijf onderdelen en Kornelis pakte de laatste (Braemar Stone). Dit resulteerde in bovengenoemde einduitslag en allemaal op slechts één punt verschil van elkaar. In de tussenstand van de B-klasse staat Kornelis 4 punten voor op Emanuel. Met de dubbele punten die te verdienen zijn in de aankomende finale is de strijd dus nog niet beslist !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *