De Federatie

 

Doelstelling

Highland Games (HG) zijn voor Nederland en België betrekkelijk nieuwe sporten, maar dat geldt niet voor de HG in de gehele wereld. Highland Games zijn Wereldwijd verspreid. Wij, de Federatie, zien als eerste doelstelling, de Highland Games veel meer bekendheid te geven en dat in al haar facetten. Waarom de specifieke kledij, de kilt en toebehoren tijdens de games gedragen moet worden, dat de onderdelen van deze sport haar oorsprong heeft in de elementaire atletiek. Het zeer oude Steenstoten is in de atletiek omgezet tot kogelstoten, maar de gewichten worden in de HG nog steeds in oud Engelse gewichtsmaten (LBS) weergegeven. Highland Games is voor stoere mannen en zelfs voor vrouwen.

Bekendheid van de sport

Bekendheid van Highland Games kan mede verspreid worden via het laten zien van de sport zelf, door middel van het geven van demonstraties, het laten zien welke onderdelen er zijn en hoe die worden uitgevoerd. Daarom is het ook van belang, dat er wedstrijden en zelfs kampioensschappen worden georganiseerd. Deze middelen, demonstraties en wedstrijden zijn in wezen de beste ambassadeurs van de Highland Games..

Verhogen kwaliteit en kwantiteit

De Federatie stelt zich verder tot doel om de wedstrijdsport in kwantiteit (omvang) en kwaliteit (prestatieniveau) te verhogen. Dat kan door jeugd in de gelegenheid te stellen zich in de Highland Games te bekwamen. Om nog meer animo te verkrijgen worden er regelmatig en verspreid over België en Nederland Clinics en trainingsdemonstraties gegeven, waaraan vrij (door jeugd en beginnende 20 jarigen) deelgenomen kan worden.

TV, Film, Video, DVD, Website’s en andere media middelen

Het laten zien van de HG onderdelen is een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste van onze doelstellingen. Alle mogelijke media middelen komen daarvoor in aanmerking. Wedstrijden die rechtstreeks of op een later tijdstip worden uitgezonden, een film, een demo film of een verslag van een belangrijke wedstrijd. Oefenfilms en DVD’s waarop de techniek nader wordt uitgelegd en waaruit de huidige en toekomstige Highland Gamer meer inzicht krijgt in de techniek.

PR via Toppers van vroeger en Nu

Als voorbeeld willen we hier, de grote man van het Nederlandse HG gebeuren, uiteraard Wout Zijlstra, naar voren halen. Deze unieke sporter is de promotor van de Highland Games. De wereldprestaties van Wout Zijlstra zijn inmiddels van 5-6 jaar geleden. Zijn geweldige uitstraling geven de Highland Games in de lage landen een enorme lift. We verwachten en hopen dat Wout ons nog lang deze geweldige steun in uitstraling blijft geven. Er zullen altijd toppers zijn, er zullen altijd opvallende persoonlijkheden in onze sport komen en ook die willen we inzetten bij de uitstraling naar buiten. Tommy de Bruin, de Belg met ook een Nederlands paspoort, is hiervan het grote voorbeeld, en onze drijvende kracht in België, maar ook internationaal. Daarnaast zijn tegenwoordig de Friezen Hans Lolkema en Pieter Karst Bouma, en uiteraard  de Belg Jimmy van de Walle, grote promoters van de Nederlands en Belgische Federatie.

Kampioenschappen

Het jaarlijks organiseren van wedstrijden onder auspiciën van de Federatie met daarin het Kampioensschap van Nederland en België, voor A Klassers, voor B Klassers, Masters, Junioren en Dames.

Scheidsrechters en wedstrijdleiders

Voor alle wedstrijden zijn bevoegde scheidsrechters en wedstrijdleiders noodzakelijk. Daarvoor is een opleidingsplan opgesteld om in een voldoende aantal functionarissen verspreid over ons gehele werkgebied te voorzien.