Tommy de Bruijn neemt afscheid in stijl

Begin dit jaar kondigde Tommy de Bruijn aan, dat dit zijn laatste jaar zou zijn.

Tommy de Bruijn: De Vlaamse Reus, 2,06m en 160 kg, 5-voudig Belgisch kampioen, 2-voudig Nederlands kampioen (de beste man heeft een dubbel paspoort), Europees kampioen én vice-wereldkampioen bij de Masters, meervoudig Belgisch recordhouder en de nummer 4 van de all-time Ranking van de Nederlands en Belgische Highland Games Federatie. Internationaal doet hij dit jaar nog een paar wedstrijden, maar waar anders dan in zijn geboortedorp Hulst, in Zeeuws Vlaanderen, zou hij zijn officiële afscheidswedstrijd in Nederland gooien, in een prachtige setting, en op een stralende dag.

Tommy de Bruijn neemt in stijl afscheid in Hulst

Tommy de Bruijn neemt in stijl afscheid van zijn gooi-carrière in zijn geboorteplaats Hulst

In Hulst liet de inmiddels 43-jarige Tommy er geen gras over groeien. Goed voorbereid, wellicht een beetje zenuwachtig, familie en vrienden langs de lijn. Meteen bij het eerste onderdeel, het hamerslingeren, nam hij de leiding in de wedstrijd, en gaf deze niet meer uit handen. Met 32,38 m was dit meteen een nieuw Masters Record met de Zware Hamer. Pieter Karst Bouma (30,60) en Patrick van Antwerpen (30,49) volgden op grote afstand. Ook bij de Lichte Weight for Distance was Tommy de Bruijn goed op dreef. Altijd wat moeite met de sector, maar zijn enige goede beurt, vloog naar een ongekende 24,47m, wat voor Tommy, na 12 jaar competitie, zelfs een persoonlijk record betekende! Ook hier PK op afstand (23,57) en Tim de Pagter met een PR (22,01) derde. Ook het derde onderdeel was voor de Reus uit Hulst. Op zijn verzoek, en dat mág bij een afscheidswedstrijd, de Braemar Stone. Het 10 kilo wegende gedrocht -iedereen heeft moeite met dat ding-  vloog naar 12,84m, en ook hier weer een nieuw Masters Record. Het oude record was nog van Wout Zijlstra en stamde uit 2007. Tim de Pagter werd hier tweede voor Pieter Karst Bouma.

Het Cabertossen was een prooi voor Patrick van Antwerpen. Het “Gewicht van Tricht” lijkt geen enkele moeite met boomstammen te hebben. De grote monster-caber, van 6 meter en ruim 70 kilo werd met speels gemak op 12:00 uur gelegd. Slechts twee andere atleten wisten deze vandaag te tossen, en jawel, met Tommy de Bruijn op de tweede plek en PK weer als derde.

Het niveau was weer erg hoog. Dit bleek nog maar eens bij het afsluitende Hooggooien. Maar liefst 5 atleten deden een poging op de magische grens van 5,00 m, en zelfs drie atleten gingen erover. Dit keer geen Tommy en géén Pieter Karst, zij werden respectievelijk 4e en 6e(!), maar de jonge Glenn Nijs met een nieuw Junioren Record, Tim de Pagter en Johan Langhorst. Laatst genoemde won zelfs het onderdeel met 5,20, een ongehoorde hoogte met het 25,4 kilo-gewicht !

Na afloop werd Tommy de Bruijn gehuldigd tot winnaar van zijn eigen afscheidswedstrijd, en na een fraaie speech van zowel organisator Willy de Brouwer én Wout Zijlstra werd hij zelfs benoemd tot erelid van de Federatie. Een zichtbaar emotionele Tommy nam de prijzen en onderscheiding in ontvangst. Uiteraard zullen we zijn sportieve inbreng op het veld missen, maar achter de schermen gaat Tommy natuurlijk gewoon door met het begeleiden van de atleten en organiseren van wedstrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *