Raynor Wortel winnaar HG Nieuwkuijk

Brabander Raynor Wortel heeft de tweedaagse wedstrijd in het voormalig Land van Ooit in Nieuwkuijk op zijn naam geschreven. De dagwinst ging echter naar Friesland: op zaterdag won Pieter Karst Bouma en op zondag Hans Lolkema. De winst over twee dagen in de B-klasse ging naar Wilfred van Est. De master uit Tricht won ook beide dagen.

Raynor Wortel is de beste over twee dagen

Raynor Wortel  is de beste over twee dagen wedstrijd in Nieuwkuijk

Zaterdag

Op de zaterdag werd er na de traditionele opening met optocht en doedelzakken begonnen met de Zware Hamer. Johan Langhorst (31,78m) en Raynor Wortel (31,08) waren de enige die over de 31 meter gooide, al zat de oude master Tommy de Bruijn er met 30,91m dichtbij. Kampioen Pieter Karst Bouma moest hier genoegen nemen met de vierde plek, maar herstelde zich stevig met een ruime winst op de Lichte WFD (24,23m). Tommy de Bruijn werd hier tweede, gevolgd door Raynor Wortel. Het steenstoten werd gewonnen door Tommy de Bruijn (12,11), al moest hij alle zeilen bijzetten om Pieter Karst Bouma (12,08) van zich af te houden. De veeboer uit Winsum heeft altijd moeite gehad met de steen, maar begint zich de laatste jaren er zich steeds beter in te ontwikkelen. Op de derde plek de zeer sterke Tim de Pagter met een mooi PR van 11,71m.

De Cabertoss werd een loterij. De nieuwe zware, maar slechts 5 meter lange stam bleek een te gemakkelijke boom, waardoor bijna alle atleten hem wisten te tossen. Expert Pieter Karst Bouma deed dit uiteindelijk het allerbeste, met maar liefst drie keer de perfecte beurt. Onze ‘body-builder’ Johan Langhorst gooide 2 keer een 12:00 uur, en zowel Raynor Wortel, op countback derde, als Tim de Pagter ieder één keer de perfecte worp van 12:00 uur. Het Hooggooien werd op zaterdag afgewerkt met de 20 kilo, als opwarmertje voor het nieuwe seizoen. Het niveau was zeer hoog met maar liefst 6 atleten over de 5,25m ! Johan Langhorst wist hem uiteindelijk op countback te winnen van Pieter Karst Bouma op 5,75. Junior Glenn Nijs werd, ook op countback derde met 5,50m, voor Raynor Wortel.

In de einduitslag op zaterdag wint PK voor drie atleten met gelijke punten. Ook hier een countback in het voordeel van Johan Langhorst (2x winst op een onderdeel), Tommy de Bruijn (1 x winst) en Raynor Wortel.

In de B-klasse een groot veld met nieuwe, vooral Belgische, gezichten. In totaal stonden er maar liefst 9 Vlamingen op het veld, een record ! Vooraf werd er reeds voorspeld dat de strijd tussen master Wilfred van Est en Junior Toby de Brouwer zou gaan. Deze strijd ging inderdaad lang gelijk op, maar Toby verloor weer veel punten met het lastige steenstoten, zodat de eindoverwinning naar de master zou gaan. Op de derde plek verrassend de nieuwe Belg Michel Simons, die vooral veel indruk maken met het Hooggooien (4,70m) en het steenstoten. Op plek vier de strijdlustige Leo Hendriks, die met 4 persoonlijke records naar huis mocht.

de line up van zaterdag in Nieuwkuijk

de line up van zaterdag in Nieuwkuijk

Zondag

Op de zondag waren een aantal atleten er niet, maar ook een aantal anderen weer wel. Onder de aanwezigen de nationaal kampioen discuswerpen Erik Cadée. De verwachtingen waren hoog, omdat Erik de Open Lichte Steen nog niet eerder had gegooid, en zo maar eens het oude record uit 2005 uit de boeken kon gooien. Maar eerst het Hamerslingeren. Met een nog zwaardere hamer dan de zaterdag (het veld werd te onveilig bevonden voor de geplande ‘Lichte’) werden de afstanden uiteraard minder. De oude meester Hans Lolkema deed dit het beste met een 29,18m, vóór Johan Langhorst en de veel risico nemende Steven Snauwaert. Helaas voor hem geen bonuspunten voor het aantal kastanjes en vogelnestjes die uit de bomen werden gegooid. Ook de Zware WFD werd een prooi voor de metselaar uit Sloten (10,78m), met op de tweede plek Tim de Pagter (10,73),  weer helemaal de oude en een stuk zwaarder en sterker dan vorig seizoen. Raynor Wortel werd hier op afstand derde.

Hierna werd de Lichte Steen gegooid. Het was natuurlijk geen verrassing wie dat zou gaan winnen, de vraag was: hoe ver ? Na de reguliere beurten was er net geen nieuw record. De winnaar van het onderdeel krijgt echter, indien gewenst, extra pogingen. In deze extra beurt wist Erik Cadée de spanning erop te houden. Na het verschillende keren meten van de afstand, uiteindelijk met het ‘juiste’ meetlint, werd de conclusie van hoofdscheidsrechter Wulbert Stam, dat het oude record van Eddy Cardol met slechts één centimeter werd verbeterd ! Maar een record is een record, en het nieuwe staat op naam van Erik Cadée met een schitterende afstand van 19,45m! Op afstand werden Hans Lolkema (16,05) en Raynor Wortel (15,84) tweede en derde.

Ook zondag de loterij bij het boomstamwerpen, die uiteindelijk gewonnen werd door Raynor Wortel (12:00 en 12:01) voor Glenn Nijs en Johan Langhorst. Bij het Hooggooien ,met de ‘25’ deze keer, een mooie eindstrijd tussen de jonge Glenn Nijs en atleet Erik Cadéé. Beide gingen tot het uiterste om uiteindelijk op 4,90m te eindigen. Op countback ging de winst naar de Belgische junior. Als derde eindigde Tim de Pagter.

In de einduitslag van zondag zou master Hans Lolkema net één punt overhouden voor de dagzege op Raynor Wortel. Glenn Nijs zou, mede door zijn sterke Caber en het Hooggooien verrassend als derde eindigen.

Wilfred van Est gooide in Nieuwkuijk ijzersterk

Wilfred van Est gooide in Nieuwkuijk ijzersterk, en ging naar huis met diverse PR’s

In de B-klasse werd het een herhaling van de zaterdag. De sterke master Wilfred van Est wint drie onderdelen en werd op de andere twee tweede, Toby de Brouwer verliest weer te veel punten op de steen en het Hooggooien, en zou weer als tweede eindigen. De verrassing van de dag zou de nummer drie worden. Kornelis Smit, ook een 40-plusser, gooide, in zijn tweede wedstrijd ooit, zeer sterk en technisch. De viseter uit Vlissingen werd in zijn woonplaats vorig seizoen nog nummer 13, maar werd in Nieuwkuijk gewoon derde! Weliswaar eindigde hij gelijk in punten met de nummer vier Leo Hendrikse, maar op countback ging het podium naar hem. De lijst in de B werd gecompleteerd door de tweedejaars atleten Maurice Uitdewilligen en de fanatieke masters Wim Vandenbroucke en Bert Bos. Tom Missotten uit Waremme gooide zijn eerste twee wedstrijden bij de Federatie, en deed dit zeer verdienstelijk met mooie afstanden voor een beginner.

De line up van zondag in Nieuwkuijk

De line up van zondag in Nieuwkuijk

foto’s door Gerlof Holkema en Drunen4you

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *