PK WERELDKAMPIOEN

Pieter Karst Bouma is de wereldkampioen amateurs 2014

In het uiterste Noorden van Noorwegen werd het afgelopen weekend, verspreid over twee dagen, het IHGF World Amateur Championships georganiseerd. De beste atleten uit Europa en de absolute top van de Amerikaanse amateurs streden in één van de spannendste strijd ooit. Op het einde van dag 1 ging Pieter Karst Bouma reeds aan de leiding met de winst op lichte hamer, lichte wfd en gelijk eerste met het hooggooien. Op zijn zwakke punt het steenstoten werd hij nog fraai 5e in een veld van 12 atleten. Het was gelijk duidelijk dat de tegenstand zou komen van Jimmy van de Walle, Scott Hudchinson (USA) en de leider in Amerika Duncan McCallum, die het onderdeel Braemar Stone op zijn naam wist te schrijven.

Dag 2 begon met de Open Steen, niet één van PK favoriete onderdelen. De winst ging hier naar Jimmy van de Walle gevolgd door Scott Hudchinson en Duncan McCallum. Pieter Karst eindigde op een telleurstellende 10e plaats en zakte naar plek 4 in het voorlopige eindklassement. Gelukkig zette PK alle zeilen bij tijdens de zware hamer. Met een nieuw Nederlands record van maar liefst 34,66, ruim een meter meer dan het oude record van Wout Zijlstra uit 2003, won de Fries met overmacht. Ook Jimmy scoorde een nieuw Belgisch record met 33,95m, en werd tweede, voor Scott Hudchinson. McCallum werd slechts 6e op de hamer, maar herstelde door de winst op de zware WFD te pakken, in zijn laatste beurt. PK werd hier tweede, en derde weer Scott Hudchinson. Dit betekende dat er voor het laatste onderdeel, de cabertoss, PK en Duncun gelijk op eerste plaats, en Jimmy en Scott tweede, op slechts een halve punt.

Cabertoss is echter PK’s beste onderdeel en dit bewees hij door met een perfecte 12:00 uur, eerste te worden en daarmee WERELDKAMPIOEN. Jimmy van de Walle eindigde op caber als tweede en stelde daarmee ook zijn tweede plek in het eindklassement veilig. Uiteindelijk zouden de Amerikanen Duncan McCallum en Scott Hudchinson als derde en vierde eindigen en de Hongaar Atilla Szabo als vijfde.

Pieter Karst zal nu, namens Nederland, gaan strijden op de IHGF Professional World Heavy Events Championsships. Waarschijnlijk geldt dit ook voor Jimmy.

 

One thought on “PK WERELDKAMPIOEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *