Pieter Karst Bouma en Wulbert Stam winnen Wapenveld

PK naar ongekende hoogte met het 25 kg gewicht
door Lub Wiarda

Wapenveld zaterdag 26 april. Op Koningsdag werden in dit Gelderse plaatsje de bijna traditionele Highland Games gehouden. Naast de Highlanders ook de sterke jongens die om het officieuze Nederlands kampioensschap streden. Maar wij beperken ons tot uiteraard “de” Highland Games, de 2e voorronde van het NK. Om precies 13:00 uur werd de eerste zware hamer geslingerd en om 17.30 uur werden de prijzen uitgereikt. Het deelnemersveld was niet al te groot, maar de kwaliteit mocht er zijn. Liefst 17 persoonlijke records mochten we noteren en ook nog eens een fraai Belgisch record op de zware WFD. Björn Verbrugge, de sympatieke Belg noteerde daar 11,96m. Daar werd hij overigens geen winnaar mee, want Pieter Karst Bouma liet zelfs 12,36m noteren, een afstand nog geen 25 cm van het Ned. Record van Hans Lolkema.

A Klasse 
Bij de A klasse met 6 deelnemers, vijf uit Nederland en één uit Belgie leek er aanvankelijk een strijd tussen Björn Verbrugge (3 x een PR) en PK aan te komen. Björn won de zware hamer (liefst 31,72m een PR) en PK de zware WFD. Met de steen verloor PK veel punten, maar daarvan wist Björn niet te profiteren. Met Caber en Hoog (5,10m alles in één keer!!) is Pieter Karst nu eenmaal moeilijk te kloppen. Björn behield uiteindelijk de 2e plaats, maar wel met hetzelfde puntenaantal als Eddy Cardol, die met de zware hamer ook al een PR had met een afstand van 29,80m. (Björn won 1 onderdeel en werd éénmaal tweede, Eddy won éénmaal en werd daarnaast alleen 3e en 4e, derhalve plek 2 voor Björn) Met de lichte steen wisten behalve PK en Eddy  alle deelnemers hun PR op te schroeven. Eddy Cardol, die ietsje minder traint, staat bekend als een uitstekende kogelstoter en won dat onderdeel voor de verrassend sterke Sebastiaan Huys (14,60m). Sebas nam iets teveel risico op hoog. Miste de aanvangshoogte en kwam daardoor in het klassement niet verder dan de 6e plaats. Tim de Pagter liet zien dat hij het één en ander in zijn mars heeft, lijkt sterk maar met techniektraining (kogel en WFD) ver komen. Dat werd op hoog nu al middels een fraai PR van 4,70m en 2e op dat nummer al duidelijk zichtbaar. Raynor Wortel vestigde op hoog eveneens een PR van 4,70m, maar had een paar foutbeurtjes meer nodig dan Tim de Pagter. Raynor is één al enthousiasme en kwam maar 1 ½ punt tekort voor de 3e plaats.

B. Klasse en Masters
Hier kwamen 7 atleten aan de start. Twee debutanten Leon Schomakers, Tim den Bruggencate (master), master Gert Stegeman die na een vervelende schouder blessure weer wil presteren. Cor Paul Bezemer, de ervaren masters Wybe Zeilstra en Wulbert Stam. Ja en dan de voor mij een nieuw Belgisch talent Steven Snauwaert (3 PR´s). Dit lichtgewicht presteerde technisch op een prima niveau en moest alleen Wulbert Stam voor laten gaan. Zijn zware hamer van 27,19m (5 meter boven zijn PR!) accentueerde dat nog eens duidelijk. De manier waarop hij dat deed en ook de lichte steen van Steven kwam er goed uit. Maar hij moest met de zware WFD iets aan terrein prijs geven. Hij verloor uiteindelijk op hoog (2e met 3,60m) van de soepel draaiende Wulbert Stam. Wulbert tossde 3 maal de caber (12:00 en 12:02) en gooide het 25 kg gewicht naar een hoogte van 4,10m en dicht in de buurt van zijn 5 jaar oude PR van 4,20m. Wybe Zeilstra kwam op hoog een paar cm te kort, maar scoorde goed op hamer en zware WFD. Gert Stegeman, de Twentse master “caberde” precies op 12.00 uur en heeft als 2e taak op zich genomen een aantal debutanten naar technisch beter presteren te begeleiden. Tim ten Bruggencate en Leon Schomakers hebben daar plezier in en gaan er voor. Ja en de nr 5 van het zevental Cor-Paul Bezemer, hij bleef als 4e Gert Stegeman zelfs voor met de steen en werd met de 25 kg op hoog zelfs 3e achter Wulbert en Steven Snauwaert.

Ja en dan zit mijn taak er als scheidsrechter HG er op. Zet een punt achter mijn activiteit. Heb wederom genoten van een enthousiast stel atleten die er voor gaan. Heel plezierig elkaar helpen en wel zoals we dat in de atletiek bij de meerkamp heel normaal is. Kortom een prettige sfeer. Heb dat altijd met veel plezier gedaan en ben nu  alleen met atletiek bezig, uiteraard gaat mijn grote belangstelling daar uit naar de werpnummers. Heb genoten van de HG en daar heel veel plezierige herinneringen aan over gehouden. Mocht er nog eens iemand zijn voor steen/kogeltechniek dan weten jullie me te bereiken.

Hoofdscheidsrechter Lub Wiarda deed zijn allerlaatste wedstrijd voor HG

Comments are closed.