Nederlanders op het podium in Luzarches

Raynor Wortel knap tweede achter mighty Bruce Aitken, Oane van der Molen sterk eerste in de B.

Top 3 in Luzarches, v.l.n.r. King, Wortel en Aitken

In het zonnige Luzarches was het met 24 graden een mooie dag om te bepalen wie de beste atleet was. Met zo’n dertig atleten vertegenwoordigd in zowel de A-klasse, de B-klasse en de Master-klasse was het een dag lang gekletter van middeleeuws oorlogstuig. Er werd op de Schotse manier gegooid, wat 8 onderdelen betekende. De verschillende klassen gooiden apart van elkaar.

De A-Klasse was dit jaar aangevuld met de profs uit Schotland; Bruce Aitkin en Stephen King, waarbij eerstgenoemde in 2004 nog wereldkampioen werd. Voor Raynor Wortel en Dirk Gerbens (die voor het eerst in de A-klasse mee mocht doen) was dit geen onaangename verassing. Bij deze ouwe rotten waren er namelijk vast nog wel wat tips en geheimen te ontfutselen.

De Light Stone van 7,25kg had een wat akelige vorm. Hierdoor was het alleen Bruce die deze in zijn laatste beurt Raynor met 70cm versloeg op een afstand van 14,07m. Toen was het tijd voor de Light Weight for Distance. De leiding werd genomen door Raynor met een worp van 22,38m. Maar Bruce liet zich van zijn beste kant zien door wederom in zijn laatste beurt net wat verder te gooien 22,70m. Dirk begon los te komen en werd hier 4e.

De Lichte Hamer voelde goed aan bij de Nederlanders. Zowel Dirk Gerbens met 32,31m als Raynor Wortel met 37,71 gooiden hier een Persoonlijk record! Hoe goed het ook ging, beide bleken geen match voor de Schotten en tevens voormalig wereldrecord houders op dit onderdeel die met dit onderdeel de 40m haalden. Zelfs de 22jarige James Dawkins haalde hier 39,68m. De 10kg hamer werd door dezelfde mannen verdeeld voor wederom een top 3 bestaande uit Schotten.

Na de lunch was het tijd voor de 10,3kg Braemar stone. Hier werd Bruce1e en Raynor 2e. Dirk liet zien goed te kunnen functioneren onder druk en gooide in zijn laatste beurt ver genoeg voor een 3e plaats. Bij de Heavy Weight for Distance 26.7kg zonder ketting was het roeien met de riemen de mannen hadden. Met een te kleine en aflopende sector was het lastig geldige beurten te werpen. Hier had Raynor ook last van en eindigde hierdoor wederom op een 2e plaats. Ook Dirk kwam hier weer gevaarlijk dichtbij. Nog twee onderdelen te gaan en de top 3 stond eigenlijk al vast.

De Weight for Height was net wat zwaarder dan gewoon en hier werden dan ook geen persoonlijk records gegooid. De oersterke Dirk liet hier op zijn favoriete onderdeel jammer genoeg niet zien wat hij kon en werd 3e. Bruce Aitkin en Raynor Wortel moesten de punten delen toen ze de 4,35 beide misten.De Cabertoss het meest spectaculaire onderdeel van de dag was erg pittig. Gebruik makend van zijn bak ervaring was het alleen Stephen King die deze zware boom om wist te gooien. Bruce werd 3e achter Raynor, kort gevolgd door Dirk.

De traditionele kurk van 15kg was een extra onderdeel voor een Champagne pakket. Deze werd nipt gewonnen van Dirk met 6cm door Raynor met 8,62m.

In de B-klasse werden we vertegenwoordigd door Oane van der Molen. Oane liet duidelijk het verschil in niveau zien tussen de Nederlandse tweede klasse en die uit de rest van Europa, door 3 van de 5 onderdelen te winnen. Alleen met de hamer en de caber werd hij vierde. De Duitser Alexander Wendling werd hier tweede op 2,5 punt achterstand. De Fransman Cyrille Boucher pakte de derde plaats in een veld van 9.

Einduitslag A-klasse
1 Bruce Aitkin (SCO) 11,5 pnts
2 Raynor Wortel (NL) 19,5
3 Stephen King (SCO) 27
4 Jens Schwan (D) 35,5
5 Dirk Gerbens (NL) 36,5
6 James Dawkins (SCO) 38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *