mooie opkomst HG Winsum

De leeuw schittert in eigen hol

In Winsum was Eddy Cardol voor de allerlaatste keer te zien. Wegens blessures stopt hij met HG. Eddy was Nederlands Kampioen in 2010 en nog steeds recordhouder van de Open Lichte Steen.

In Winsum was Eddy Cardol voor de allerlaatste keer te zien. Wegens blessures stopt hij met HG. Eddy was Nederlands Kampioen in 2010 en nog steeds recordhouder van de Open Lichte Steen.

De vierde wedstrijd in de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap werd gehouden in Winsum, de woonplaats van Pieter Karst Bouma, dé man om juist op deze dag te verslaan. Niet minder dan 22 atleten waren hiervoor naar ”het hol van de leeuw” afgereisd, tien A-heavies en maar liefst 12 B-atleten, een record tijdens dit seizoen. Deze maal het 5e lustrum van de Highland Games in Winsum, maar tevens de laatste keer. Wij zullen deze, altijd mooi georganiseerde, wedstrijd in het Hoge Noorden nog gaan missen !

In de A-klasse was het snel duidelijk dat het weer ging tussen de professionals Pieter Karst Bouma en Hans Lolkema om de bovenste twee plaatsen, de strijd om drie en vier tussen de Belg Jimmy van de Walle en Raynor Wortel, de enige amateur in dit strijdgewoel. PK won de eerste twee onderdelen Lichte Hamer met 38,90m en de Lichte WFD met 24,38m. Hans Lolkema werd op beide onderdelen tweede en Raynor Wortel 2 maal derde. Bij het steen stoten uit stand, de Braemar Stone, pakt Jimmy van de Walle uit met een machtige 12,06m, bijna een meter meer dan de nummer twee: Hans Lolkema. De derde plek was voor Eddy Cardol, inmiddels gestopt met actief deelnemen aan de Highland Games. Hij gooide voor de allerlaatste keer in een soort van afscheidswedstrijd. Pieter Karst Bouma moest genoegen nemen met de 5e plek op het steenstoten, maar dat ging niet vanzelf. Pas tijdens zijn laatste poging ging de Fries drie andere deelnemers voorbij.

Op de Cabertoss liet PK weer zien uit welk hout hij is gesneden door als enige de boomstam te tossen. Hans Lolkema was weer dichtbij met 85 graden, en ook Raynor Wortel moet beter kunnen met 82. Door deze uitslag met de Caber stonden PK en Hans gelijk op één, en Raynor en Jimmy gelijk op de derde plaats. Wéér, zoals eerder dit seizoen, zou het Hooggooien de doorslag moeten geven. Raynor Wortel moest het eerst uit de strijd met 4,20m, Jimmy volgde snel op 4,40. Hans Lolkema hield het lang vol door in zijn derde poging wel de 4,60 te halen, maar de 4,70 was nét de hoog voor de master uit Sloten. Uiteraard gooide PK deze hoogte wél en ging wederom met de wisseltrofee naar huis. Dirk Gerbens haalde de 4,60 in zijn tweede beurt en eindige met het Hooggooien nog voor Hans Lolkema. Dirk eindigde door dit resultaat zelfs als vijfde in het eindklassement net 1 punt voor de Oostenrijker Martin Schiller en Sebastiaan Huijs.

B-klasse

Patrick van Antwerpen wint zijn vierde wedstrijd op rij

Patrick van Antwerpen wint zijn vierde wedstrijd op rij

In de B-klasse moest de doodverfde favoriet Patrick van Antwerpen er stevig tegen aan met dit maal tegenstanders als Johan Bruinsma, eigenlijk A-klasse maar jaren niet gegooid, en Arno Louwsma, die naast zijn Sterkste Man wedstrijd er ook altijd wel een wedstrijdje HG tegenaan gooit. Patrick won 2 onderdelen (Hoog en LWFD) en werd op de overige onderdelen tweede. Dit bleek genoeg voor de eindoverwinning. Arno Louwsma won de Hamer en de Caber, maar verloor net te veel punten met de lastige WFD en Steen, en werd tweede in het eindklassement. Johan Bruinsma won de Braemar en werd derde. De verrassing van het jaar blijft Glenn de Nijs uit België. De pas 22-jarige was weliswaar minder aanwezig dan in Hulst, maar baarde weer veel opzien door tijdens het Hooggooien met de 25 kilo, het juniorenrecord van Arend van Oord uit 2006 te evenaren. We verwachten dat Glenn dit record van 4,50m dit jaar nog wel gaat verbeteren. Glenn eindigde als vierde in het eindklassement, net voor Master Wybe Zeilstra, die langzaam in vorm begint te komen. De Nederlandse junior Toby de Brouwer werd verrassend 3e op de Hamer met een mooi PR van 28,60m, maar verliest veel punten op de overige onderdelen. Toby zal nog hard moeten werken om Glenn Nijs van zich af te houden voor de junioren titel dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *