Interview Wietze Rosier

Eén van de vaste deelnemers tijdens onze nationale competitie is de 31e jarige Wietze Rosier uit het Friese Dronrijp. Wietze draait al weer enige jaren mee in de hoogste klasse. Ook internationaal laat Wietze zien met de beste mee te kunnen. De IHGF World Strenght Challenge, een mix van Highland Games en Strongman, wist Wietze in 2013 op zijn naam te schrijven.

Wietze tijdens zijn minst favoriete onderdeel tijdens Keltfest

NAAM: Wietze Rosier
AANTAL JAREN ACTIEF: vanaf 2009. Ik werd toen derde in de B klasse. Inmiddels al vier jaar in de A-klasse, dus vijf jaar actief.
VERLIEFD/VERLOOFD/GETROUWD: Relatie
KINDEREN: geen kinderen
HOBBY’S: sport auto’s (oldtimers) opknappen en sleutelen.
FAVORIETE MUZIEK: niet echt specifiek, wel houd ik van Trance en Club muziek.
FAVORIETE FILM: the Expendables
HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET DE SPORT? Vanaf jongs af heb ik altijd gevoetbald. Vanaf mijn 18e kwam ik in aanraking met fitness, en ging toen vaak één of twee keer per week naar de sportschool met Pieter Karst Bouma en nog wat andere maten. Het was toen nog niet echt serieus. We waren meer met de auto’s aan het scheuren, dan écht bezig op de sportschool. Toen ik 20 werd, trainde ik wat vaker. Ook in Apeldoorn waar ik toen op school zat. Pas toen ik 22 of 23 was nam PK mij een keer mee naar Wout Zijlstra. Ik had toen voor de eerste keer een Atlas steen beet, en kreeg gelijk die van 120 kg erop. Toen ben ik begonnen met ‘Sterkste Man’. In 2008 werd tweede op de ‘Sterkste man van Friesland’ maar kon op gegeven moment dat gekke niveau niet meer bij houden, dus ben toen meer over gegaan op Highland Games, met name omdat mijn lichaamsgewicht te laag was voor sterkste man. Bij de Highland Games zijn de gewichten altijd hetzelfde dus dat stond mij wel aan.
WAT VIND JE LEUK AAN HIGHLANDGAMES: Het leuke aan de Highland Games is, dat ik het een uitdaging vind om steeds jezelf te kunnen verbeteren op elk onderdeel.
WAT IS JE SPORTIEVE ACHTERGROND? Heb altijd gevoetbald, voor de rest van jongs af aan altijd gewerkt op de boerderij van mijn vader.
FAVORIETE ONDERDEEL: Mijn beste onderdeel is de hamer dat vind ik dan het leukst omdat dat goed gaat.
MINSTE ONDERDEEL: steenstoten, dat komt ook doordat dit ook niet super gaat.
AMBITIES: Als het me nog een keer zou lukken om Nederlands kampioen te worden, dan zou ik het mooi vinden. Maar dan moet er nog wel veel gebeuren. Ook zou ik het leuk vinden om het WK Amateurs HG Strenght Challenge nog eens te winnen.
NAAR WIE KIJK JE OP? Toen ik begon met de sport keek je toch vaak naar Wout Zijlstra op maar heb ook veel bewondering voor Hans Lolkema, Aaron Neighbour en natuurlijke ook voor PK. Ook onze Belgische atleten Jimmy en Bjorn vind ik in ontwikkeling de laatste twee jaar erg goed.
WAT HEBBEN HG JE AL BIJGEBRACHT? Dat het niet vanzelf gaat met sport, als je wat wilt bereiken. Ik weet wat ik er 2011 voor gedaan heb om derde te worden op het NK en hoe het is om tegenslagen te verwerken. Vooral toen ik in eind 2011 een Virus aan mijn hartzakje kreeg. Dit alles heeft wel veel invloed gehad op mij en het heeft ook lang geduurd om weer een beetje op niveau te komen en weer vertrouwen in mezelf te krijgen. Maar ben gelukkig zonder echte kleerscheuren daarvan vanaf gekomen en het verraste me toen ook wel dat ik 2013 het Wk amateur Strenght Challenge won. Toch heb aangezien het NK hier wel veel achterstand opgelopen, de andere atleten worden beter dus dat is dan toch ook wel moeilijk om daar weer bij in de buurt te komen. Maar goed niks gaat vanzelf.
WAT ONDERSCHATTEN MENSEN VAAK? Dat het zo gemakkelijk lijkt vanaf de zijlijn totdat ze het zelf proberen.
HOE VAAK TRAIN JE? Als het naast mijn drukke baan lukt het zo’n vier keer per week. Tijdens het wedstrijdseizoen zo’n drie keer per week krachttraining, en probeer ik nog twee keer in de week te gooien.
OP WAT LEG JE DE NADRUK IN JE TRAINING? op techniek.
HOE WIL JE JEZELF VERBETEREN? Door met betere atleten te trainen. Die hebben vaak goede tips, maar soms moet je ook gewoon eens wat anders proberen. Ik zal meer op techniek moeten letten en mijn krachtniveau op peil houden.
OEL VOOR KOMEND SEIZOEN: Om mezelf te verbeteren op alle onderdelen en gewoon voor de PR’s gaan. Dat is het belangerijkste.
WIE VOLGENDE VOOR INTERVIEW : Hans Lolkema

One thought on “Interview Wietze Rosier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *