Interview Sven de Winter

Bij het vorige interview werd er aan Raynor Wortel gevraagd wie de volgende zou moeten zijn die we moesten gaan interviewen. Het antwoord was de nieuweling Sven de Winter. De in Friesland wonende Rotterdammer begon vorig seizoen, en toonde meteen zijn talent, door in zijn eerste jaar met name op de WFD meteen flinke afstanden te gooien. Helaas blesseerde Sven zich dit seizoen zeer ernstig aan zijn knie, waardoor het seizoen ten einde was. Toch verwachten we weer veel van hem komende jaren, als hij weer volledig is hersteld.

Sven tijdens het Hooggooien op de finale in Hank 2013

Naam:  Sven de Winter
Aantal jaren actief : 2e seizoen
Verliefd/verloofd/getrouwd ? verliefd /samenwonend
Kinderen: 2
Hobby? Honkbal, sowieso sport in het algemeen.
Favoriete muziek ? Muziek is voor mij iets belangrijks. Ik luister wat gevoel los kan maken op een moment. Dus de ene keer country, de andere keer soul/blues. Ik ga van Rock naar R&B. Tijdens trainingen draai ik veel AC/DC en Dropkick Murphys. Maar het beste album is de ‘Highlander Soundtrack’.
Favoriete film ? Ook hierbij kan ik niet specifiek één film opnoemen. Natuurlijk zijn de films ‘Braveheart’ en ‘Highlander’ geweldig en heb ik deze al vaak gezien, maar ook films als ‘One flew over the cuckoo’s nest’ en ‘the Godfather’ of zelfs ‘Animal house’ uit de jaren 70 zij echt waanzinnig om te zien.
Hoe ben je in aanraking met de sport gekomen ? Een paar jaar geleden was ik veel te zwaar en ging ik in Appelscha eens kijken bij een wedstrijd. Ik had er nog nooit van gehoord maar toen kreeg ik het virus. Ik heb die dag enorm leuke gesprekken gehad met Wulbert Stam en nog wat mannen en wist ik dit wil ik. Een jaar of anderhalf later begon ik met trainen en afvallen en toen riep ik al snel ik ga meedoen aan de games.
Wat vind je leuk aan HG ? Al vanaf jonge leeftijd had ik al een liefde voor pipebands gehad, en ook de tradities van de Schotten en alles wat daarmee te maken heeft vind ik geweldig. Ook dat het juist de combinatie is van techniek en kracht vind ik geweldig.
Wat is je sportieve achtergrond ? Ik heb altijd aan sport gedaan waarbij honkbal centraal stond en dan ook op hoog niveau gespeeld. Daarbuiten ook aan ijshockey en basketbal gedaan.
Wat is je favoriete onderdeel ? De Weight for Distance. Ik merkte al snel dat dit onderdeel mij qua techniek en exlosiviteit lag. Al is het ook nu mijn minst favoriete onderdeel, ergens vanwege het feit dat ik mijn kniepees erbij afgescheurde in Deerlijk (B).
Wat je minste onderdeel ? Voorheen zou ik zeggen de Hamers en Hooggooien, maar ik merk dat ik steeds meer controle er over krijg. Daarom kan ik ook niet echt spreken van een minder onderdeel omdat ik juist erg geniet om de mindere onderdelen omhoog te halen.
Wat zijn je zwakke en sterke punten in de HG ? Zowel technisch al fysiek ? Of mentaal ?  Mijn sterke punt is dat ik de toppers wat zie doen, ik vervolgens hun techniek bekijk en dat ik dat weer kan vertalen in mijn eigen beweging of training. Ook ben ik zeer leergierig. Zwakke punt is en blijft dat ik bv zoals nu een zware blessure heb en daar dan soms de neiging bij heb om maar bij de pakken neer te gaan zitten, dat ik het besef is natuurlijk goed want dan kan ik mijzelf een goede schop geven.
Wat zijn je ambities in de sport ? Eerst wil ik de A klasse nog halen dat was dit jaar het doel. Ik had voor mijzelf de 1e of 2e plaats in de B-klasse als doel gesteld, en met dan dusdanige scores dat ik aankomend jaar in de A-klasse aan de gang kon gaan. Jammer genoeg lag ik na de 4e wedstrijd er helemaal uit omdat de progressie die ik per wedstrijd maakte enorm was.
Heb je internationale ambities ? Ik heb zeker internationale ambities. Ik wil altijd het beste uit mijzelf halen en als er een kans bestaat om echt te pieken zal ik daar alles aan doen alleen wil ik eerst de A klasse halen en daar kunnen presteren.
Naar wie kijk je op in de sport ? Ik kijk enorm op tegen Matt Vincent. Deze man is wereld kampioen en neemt alle tijd om anderen beter te maken. Ook maakt hij filmpjes etc om de techniek op ons mindere goden over te brengen en vind ik dus mooi. Is direct een voorbeeld hoe de internationale banden binnen de sport zo close zijn. Natuurlijk neem ik ook mijn pet af voor een Pieter Karst Bouma die vorig jaar totaal ontevreden was over zijn prestaties. Aangeeft dat hij echt gaat knallen qua training in de winter en prompt wint hij het WK en eigenlijk wel met groots gemak de Nederlands/Belgische competitie. Daarbuiten is het een echte fries, nuchter en neemt alle tijd voor iedereen. Raynor moet ik ook vermelden. Raynor is een heel ander soort atleet dan je zou verwachten van een Highlander maar hij laat gewoon zo een intens soort doorzettingsvermogen zien. Daar kan ik niet anders dan respect voor hebben, en is het indirect ook wel een voorbeeld voor mij.
Wat heeft de sport jou al bijgebracht ? wanneer je wat wilt bereiken zul je echt wat moeten doen. Niets komt vanzelf in deze sport en is echt wel bikkelen.
Wat onderschatten mensen vaak aan onze sport ? De Weight for Distance. Het ziet er heel losjes uit maar er komt zoveel kracht en snelheid bij kijken. Ook qua techniek is het één van de lastigste onderdelen. Ook de hoeveelheid trainingsuren die er in gaan zitten zien mensen vaak niet.
Hoe vaak train je dan ? Ik trainde 3 á 4 keer per week soms wel 5 keer, maar nu is het vooral revalideren. Ik kan alweer auto rijden dus de sportschool komt weer in zicht. Ik ben dan ook ‘Sportcentrum Impuls’ enorm dankbaar voor de mogelijkheden die ze mij bieden als sponsor.
Waar leg je de nadruk op in training ? Sowieso moet ik nog enorm op kracht en explosiviteit trainen want daar loop wat achter vind ik dus in de sportschool ben ik daar vooral mee bezig. Buiten gooi ik veel en let ik op mijn techniek.
Hoe ga je jezelf verbeteren ? Filmpjes van mijzelf bekijken en dan letten op mijn techniek.  Profs bekijken via Youtube en vooral veel vragen aan de betere atleten hoe zie iets doen.
Wat is je doel voor komend seizoen ? Pijnlijke vraag. Dit seizoen is voor mij in het water gevallen maar volgend jaar wil ik er dusdanig staan om nummer 1 van de B-klasse te worden.
Wie is je grootste concurrent ? Dit jaar was het Steven Snauweart die ik vooral in de gaten hield.
Maar ook mannen zoals Dirk Gerbens en Patrick van Antwerpen werden echte concurrenten. Aankomend seizoen zijn Patrick en ik allebei weer uit de lappenmand (Patrick scheurde zijn achillespees)en hoop ik dat het echt een enorm mooi gevecht tussen ons word aangezien Steven en Dirk naar de A-klasse gaan.
Hoe zie je je toekomst in de sport ? Op dit moment is het een lastige tijd omdat ik dus af moet wachten hoe mijn knie het houdt, maar ik zie mijzelf nog jaren en jaren een kilt dragen.
Wie wil je dat als volgende wordt geïnterviewd ? Nu zou ik kunnen zeggen PK of Jimmy of zelfs Wulbert Stam. Maar ik ga voor Björn Verbrugge. Hij vliegt een beetje onder de radar doordat jimmy en PK hem steeds net verslaan, maar je ziet hem dichterbij kruipen en het is gewoon een top atleet en ben ik enorm benieuwd naar zijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *