Interview Björn Verbrugge

Bjorn Verbrugge draait alweer een aantal jaren mee in de top van de Nederlands/Belgisch competitie. De sympathieke eigenaar van een tattoo shop in Brugge is een graag geziene atleet binnen het circuit. De fysiek sterke Björn verbetert zich ieder jaar en heeft inmiddels al twee Belgische records (Zware Hamer én Zware WFD) op zijn staan. Doordat Jimmy van de Walle inmiddels professional is geworden, wordt Björn de eerste Belgische kandidaat voor het WK Amateurs.

Björn gooide dit jaar een Nationaal Record op de zware hamer van 33,38m

NAAM: Björn Verbrugge
AANTAL JAREN ACTIEF: sinds eind 2009, dus 5 jaar
VERLIEFD/VERLOOFD/GETROUWD: verliefd/samenwonend
KINDEREN: 1 zoon: Armin Verbrugge (°06/02/2011)
HOBBY: Sport is m’n voornaamste hobby, voornamelijk in functie van de highlandgames.
FAVORIETE MUZIEK: Ik heb geen specifieke voorkeur voor een bepaald muziekgenre. Tijdens de training beluister ik vooral rock en metal (AC/DC, Iron maiden).
FAVORIETE FILM: Ik bekijk vooral series. M’n favoriete serie is The Sopranos. Als ik een film moet uitkiezen is Gladiator voor mij een topper.
HOE BEN JE IN AANRAKING GEKOMEN MET DE SPORT? Iemand die bij mij een tattoo liet plaatsen (Jonas Denolf) vertelde me enkele jaren geleden vol lof over highlandgames. Het team waar hij lid van was zocht nog een extra kracht. Zo nam ik voor het eerst deel aan een teamwedstrijd en leerde ik de verschillende onderdelen van de highlandgames kennen. Aangezien dit me beviel nam ik eind 2009 deel aan de games in Destelbergen. Daar kwam ik in aanraking met een ander niveau van tegenstanders en besefte ik dat nog veel te leren had. Ik ging op zoek naar andere landgenoten die highlandgames beoefenden en kwam zo bij Jimmy Van de Walle terecht die ik al eerder in Destelbergen had gezien. Ik ging nu en dan bij hem trainen en kon zo deelnemen met hem aan een teamwedstrijd in Hoofddorp om Vlaanderen te vertegenwoordigen. Na deze wedstrijd ging ik me toeleggen op individuele wedstrijden.
WAT VIND JE LEUK AAN HIGHLANDGAMES? Het feit dat er verschillende onderdelen zijn zorgt voor afwisseling en dat maakt highlandgames voor mij zo boeiend.
WAT IS JE SPORTIEVE ACHTERGROND? Ik heb van kindsaf altijd aan sport gedaan, voornamelijk gevechtssporten (judo, karate, kickboks, boks). Een leven zonder sport kan ik me niet voorstellen. Het is voor mij een uitlaatklep. Een inspanning voor het lichaam en een ontspanning voor de geest.
FAVORIETE ONDERDEEL:Vroeger was de WFD mijn favoriete onderdeel, maar sindskort is dit het hamerslingeren geworden. M’n laatste PR (én Belgisch record !) in dit onderdeel heeft hier alles mee te maken.
MINSTE ONDERDEEL: De steen blijft voor mij een struikelblok waardoor ik vaak veel punten laat liggen. Tijdens de training voor komend seizoen zal ik dan ook extra aandacht hieraan moeten besteden.
AMBITIES: Ik wil elk jaar sterker terugkomen in de wedstrijden. Wat internationale wedstrijden betreft kijk ik niet te ver vooruit gezien mijn recente knieblessure. Ik wil wel ooit kunnen deelnemen aan het EK of WK highlandgames voor amateurs.
NAAR WIE KIJK JE OP? In het begin waren Jimmy Van de Walle, Tommy De Bruyn en Ryan Vierra mijn grootste leermeesters. Gaandeweg heb ik ondervonden dat je van iedereen kan bijleren.
WAT HEBBEN HG JE AL BIJGEBRACHT? Wie highlandgames wil beoefenen mag zich aan een keiharde training verwachten. Toch is het ook belangrijk om het bij momenten wat kalmer aan te doen om blessures te vermijden.
WAT ONDERSCHATTEN MENSEN VAAK? Je moet veel moeite doen om mee te kunnen draaien, vooral als je vanuit ‘pure’ kracht wilt presteren. De combinatie van kracht en techniek maakt highlandgames boeiend maar tegelijk ook bitter moeilijk.
HOE VAAK TRAIN JE? Als mijn knie het toelaat train ik 4x kracht per week en doe ik 2 werptrainingen per week. Wanneer ik last heb van mijn blessure ben ik genoodzaakt mijn trainingsschema aan te passen.
OP WAT LEG JE DE NADRUK IN JE TRAINING? In de komende trainingen wil ik vooral de nadruk leggen op techniek bij het gooien met de steen gezien dit mijn minste onderdeel is.
HOE WIL JE JEZELF VERBETEREN? In eerste instantie wil ik vooral luisteren naar mijn lichaam en rust nemen waar nodig. Eenmaal hersteld wil ik weer volop gaan trainen. Er kan altijd verbeterd worden, the sky is the limit. Denken dat er niets meer te leren valt betekent stil blijven staan. Daarom kijk ik vaak naar filmpjes op you tube en lees ik in boeken hoe andere atleten tewerk gaan. Ik probeer nu en dan ook samen te trainen met andere atleten van wie ik bij kan leren (Jimmy Van de Walle). Maar ook zelfevaluatie is belangrijk. Mezelf filmen tijdens de training om achteraf te bekijken waar en hoe het beter kan.
DOEL VOOR KOMEND SEIZOEN: Gezien mijn knieblessure zit de kans erin dat ik komend seizoen zal moeten overslaan. Het wordt afwachten. Als algemeen doel wil ik elk onderdeel elk jaar verbeteren met een PR.
WIE VOLGENDE VOOR INTERVIEW : Wietse Rosier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *