HG Jonkersland: 3e ronde ONK

WEER NATIONALE RECORDS VOOR PIETER KARST BOUMA EN GLENN NIJS

door Wybe Zeilstra

13254101_1002631879833062_966989385779088177_n

Glenn Nijs, hier met de hamer, verbeterde zijn eigen junioren record met Hooggooien

 

Wanneer Pieter Karst en Wout Zijlstra jr. de boze geesten hebben verdreven en Gerlof Holkema zijn camera heeft klaargezet voor andermaal weer prachtige foto’s, gaan de bewoners van het kleine Friese dorpje Jonkerslân er eens goed voor zitten.

Zware Hamer
Zoals gebruikelijk wordt er gestart met (voor de derde keer op rij) de Zware Hamer. Sam van Ingelhem, die samen met Glenn Nijs helemaal uit België was gekomen, is de eerste die een afstand neerzet op 18,48m. Aangezien er een sloot evenwijdig met het gooivak loopt is het Wout Zijlstra die meermalen omroept “dat wie hem erin gooit, mag hem er ook weer uit vissen” ,helaas is dit niet gebeurd. Nog voordat Sam aan zijn tweede beurt mag beginnen is het, wie anders dan PK, die een nieuw NEDERLANDS RECORD neerzet op maar liefst 33,03m. Met Hans Lolkema uiteindelijk op twee en Raynor Wortel op de derde plaats, zijn het weer dezelfde drie die strijden voor de podiumplaatsen in de A klasse. In de B-groep, aangevuld met de Masters en Junioren, is het junior Toby de Brouwer die met een 27,33m voor de andere junior Glenn Nijs en Master Wybe Zeilstra de Hamer wint.

Weight for Distance
Opnieuw dezelfde uitslag als met de Hamer in de A-klasse, PK 1e en Hans Lolkema als 2e , die samen de volgende dag in Kamen als team gaan strijden voor het Europese kampioenschap, lijken hier dan ook helemaal klaar voor te zijn, Sebastian Huijs die achter Raynor op plaats 4 eindigt en de steeds beter gooiende Tim de Pagter op 5. In de B-groep is het Glenn Nijs die ditmaal de eerste plaats opeist, met als grote verrassing de terugkerende Sven de Winter die blij verrast 2e wordt, met opnieuw Master Wybe op plek drie.

Open Zware Steen
Wanneer Hans Lolkema na 2 beurten op plek 1 ligt en PK op 5, zou dit achteraf het breekpunt kunnen zijn geweest voor de einduitslag, echter in de laatste poging lukt het PK alsnog op te klimmen naar plaats 3 achter Raynor Wortel. Met Tim de Pagter op een keurige 4e plaats gevolgd door Sebastian Huijs. Als Glenn Nijs ook in de B-groep de Steen wint is het eindelijk Arno Louwsma die zich meldt in de top drie. Arno die meestal langzaam komt opzetten om uit eindelijk op het podium te eindigen, wordt tweede, gevolgd door opnieuw Master Wybe op plaats 3. Het gevecht voor de beste Master gaat tot nu toe telkens tussen Wilfred van Est en Wybe Zeilstra, hopelijk kan de nieuwe Master Johan Peperkamp zich hier snel bijvoegen. Als Pro Master bemoeit (gelukkig) Hans Lolkema zich er niet mee.

Caber
Als oudgediende Johan Bruinsma, die door te weinig tijd niet aan trainen toekomt en duidelijk weer moet wennen aan het gooien, als eerste de caber mag proberen te tossen blijkt dit achteraf alleen weggelegd te zijn voor PK en nieuwkomer in de A-klasse Patrick van Antwerpen. Patrick die gelijk in zijn eerste beurt de caber op 12:03 neerlegt en tot ieders verrassing dit onderdeel ook wint, PK op plaats 2 met een 12:04. Hans Lolkema op plaats 3. In de B-groep is het andermaal Glenn Nijs die net als Patrick in de A-klasse de caber neerlegt op 12:03. Arno Louwsma volgt op plaats twee met een 12:06, nieuwkomer Klaas Speerstra die deze wedstrijd gebruikt als voorbereiding op zijn thuiswedstrijd in Terzool, scoort een derde plaats met een 12:07. Master Wilfred nu voor Wybe op plaats 4. Voor mannen als Leo Hendrikse en Sam van Ingelhem valt er nog veel te halen en over ook de inzet van Mister Peperkamp valt niet te twijfelen, het is mooi om te zien dat ook zij steeds zichzelf weer weten te verbeteren, “klasse mannen” !

WOB 25 kg
Met dit laatste onderdeel is het PK die 1 pnt voor ligt op Hans ( 7-8) gevolgd door Raynor met 12 pnt. Uiteindelijk is het PK die als enige de over de 5 meter komt, Hans en Tim beiden over de 4.60, Patrick op plaats 4 met Raynor die ondanks zijn 5e plaats genoeg punten overhield om in de eindstand derde te blijven. Achter de wederom winnende Glenn Nijs, met een nieuw Juniorenrecord, zijn het Arno Louwsma(12 pnt), Toby de Brouwer(16) en Wybe Zeilstra (14) die gaan strijden voor de laatste twee plaatsen op het podium. Toby en Wybe eindigen gelijk in punten, maar door de winst op de hamer is het laatste plekje voor Toby, achter Glenn en Arno. Eindstand Masters, 1e Wybe – 2e Wilfred – 3e Johan.

Ondanks voor ons altijd lang wachten is -wat begrijpelijk is omdat we door willen-,  is het ook zo dat het wellicht zonder, bijvoorbeeld de Pipeband en de roofvogelshow, het voor het publiek ook minder aantrekkelijk is om lang te blijven. Hoe meer variatie des te beter het is. Uiteindelijk zijn het, het publiek, de sponsors en de verenigingen die onze prijzen betaalt. De prijzen werden dit keer zelfs uitgereikt door Miss Beauty of Friesland 2016.

Line up HG Jonkersland 2016

Line up HG Jonkersland 2016

2 thoughts on “HG Jonkersland: 3e ronde ONK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *