HG Harmelen”warming up”

Pieter Karst Bouma draait warm voor WK en wint eerste wedstrijd ONK

Pieter Karst Bouma tijdens het hamerslingeren in Harmelen

Pieter Karst Bouma tijdens het hamerslingeren in Harmelen. Wout Zijlstra kijkt toe.

Vroeg in dit jaar stond de eerste wedstrijd van het seizoen voor het Open Nederlands Kampioenschap op het programma. Voor de meeste atleten die elders in het jaar willen pieken, een mooie gelegenheid om het wedstrijdritme erin te krijgen. (PK en Jimmy staan op het WK voor professionals, Raynor en Steven op het WK voor amateurs, Wulbert op het EK voor masters en Tommy op het WK voor masters). Het toneel was dit jaar de Lammetjesmarkt in Harmelen, waar behalve de lammetjes (ik heb er géén gezien?) ook hamers en stenen door de lucht vlogen, en op een zwaar en modderig veld terecht kwamen. Allerminst de beste omstandigheden, maar uiteraard ”part of the games”.

A-klasse
In de A-klasse kregen we spannende strijd bij de eerste drie technische onderdelen. De hamer werd gewonnen door Nederlands recordhouder Raynor Wortel, gevolgd door huidig Nederlands kampioen Pieter Karst Bouma en Belgisch Kampioen Jimmy van de Walle. De lichte Weight for Distance was een prooi voor PK met Raynor weer als tweede en Jimmy als derde. Sebastiaan Huijs, keurig gekleed in zijn vruchtbaarheids kilt, pakte hier verrassend de vierde plek. Jimmy van de Walle won wel de steen, waar master Tommy de Bruijn de tweede plek in de A-klasse voor zich opeiste. Raynor gooide met een PR de derde afstand, PK werd vierde. Na drie onderdelen stond Raynor aan de leiding, gevolgd door PK en Jimmy, gelijk als tweede.

De laatste twee onderdelen zijn doorgaans zekerheden voor Pieter Karst Bouma, en ook deze dag was er geen verrassing. PK schreef beide onderdelen met speels gemak op zijn naam. Raynor vocht voor wat hij waard was, toste, net als PK, de zware 6 meter en 85 kilo zware caber, maar meer dan de tweede plek zat er vandaag niet in. De Belgen Jimmy van de Walle en Steven Snauwart werden respectievelijk derde en vierde bij de cabertoss.

Tommy de Bruijn gooide tijdens het hooggooien, net als PK, de 5,20m, maar had daar alleen meer pogingen voor nodig. Raynor en Jimmy drie en vier. Top 3 Harmelen: PK, Raynor en Jimmy. Tommy de Bruijn gooide zijn eigen wedstrijd en werd vierde. Voor de plekken 5 t/m 7 streden Sebastiaan Huijs, Dirk “de sloper” Gerbens en Steven Snauwaert.  Sebas won deze strijd binnen de wedstrijd, gelijk in punten met Dirk. Steven had moeite zijn draai te vinden en werd laatste op slechts 1 punt achterstand.

B-klasse
In de B-klasse kende master Wulbert Stam een uitmuntende start, door zowel de hamer als de WFD te winnen. Helaas moest hij na zijn eerste poging met de steen door een blessure afhaken. De steen werd gewonnen door de jonge Remco Goetheer uit Rotterdam. Remco, die meedraait in de top van de Nederlandse competitie kogelstoten, kwam speciaal voor de steen naar Harmelen. Met een flinke uithaal vermorzelde hij het Nederlands Junioren Record Braemar Stone tot 12,46m, een ongekende afstand. Patrick van Antwerpen werd tweede op de steen, waar hij ook al tweede werd op de hamer en WFD. Cor-Paul Bezemer gooide de derde afstand op zowel steen als WFD, waar de derde afstand tijdens het hamerslingeren naar de master Marco van Asselt ging. Marco is weer terug van weggeweest !

De caber werd, ook bij de B, slechts door twee man getost. Cor-Paul toste deze zelfs als enige 3 maal, maar moest met 12:02 uur, toch genoegen nemen met plaats twee, waar Patrick de boom op 12:01 neerlegde. Ook bij de caber werd Marco van Asselt derde. De drie nieuwelingen hadden duidelijk moeite met de 4,5m en 50 kilo zware Caber. Zowel Remco Goetheer, master Wilfred van Est, als de in Nederland woonachtige Amerikaanse master Aaron Zipp, kwamen niet verder dan respectievelijk een “No Result”, 40 graden en 55 graden. Ook de junior Toby de Brouwer had géén score op de caber. Remco liet tijdens het hooggooien zien wel over de nodige exlosiviteit te beschikken door tweede te worden bij het hooggooien met de 20kg over 4,30m. Patrick van Antwerpen gooide hier zelfs 5,20m, dezelfde hoogte als Pieter Karst en Tommy in de A ! Patrick won hiermee met grote overmacht de B-klasse. Cor-Paul Bezemer werd zeer verdienstelijk tweede. Marco van Asselt als beste master werd derde overall.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *