Hans Lolkema wint HG Hoofddorp

De jarige Hans Lolkema onderweg naar de winst

De jarige Hans Lolkema onderweg naar de winst

Afgelopen weekend stonden we weer op een Sportfair. Na Weesp vorige week was het nu de beurt aan de Sportfair Haarlemmermeer. In Hoofddorp stonden we reeds voor de derde keer. In het sterkste veld van dit seizoen -alle kampioenen waren aanwezig, alsmede de meervoudig Oostenrijks kampioen Martin Schiller als de ‘special guest’-, was het de oude master Hans Lolkema, die op zijn 46e verjaardag, nogmaals aantoonde dat hij geen zwakke onderdelen heeft. Met de winst op zowel de Open Lichte steen, met een nieuw Masters record, als met de Cabertoss, had Hans reeds genoeg punten voorsprong op de concurrentie, om bij het afsluitende Hooggooien genoegen te nemen met een zesde plaats.

Bij het Hamerslingeren was het verrassend genoeg Tim de Pagter die met een machtige uithaal de Lichte Hamer als enige over de 38 meter slingerde en daarmee Pieter Karst Bouma (37,73) en Hans Lolkema (37,70) achter zich liet. De Open Steen was, zo gezegd, voor Hans met 17,34m, met op ruime afstand, de andere professionele 40-plusser, Tommy de Bruijn uit Hulst met 15,84m. De derde plek met de steen was voor Raynor Wortel. Het volgende onderdeel was uiteraard de Zware Weight For Distance, altijd gekoppeld aan de Lichte Steen. Met het 25,4 kg wegende gewicht aan de ketting, zijn het vaak de Friezen die er met de winst vandoor gaan, en ook deze keer weer. Pieter Karst Bouma, recordhouder op dit onderdeel met een ruime 13 meter, deed het voor het gezicht rustig aan, maar ging er met de winst vandoor met 12,10m. Tweede werd Hans Lolkema, voor, wederom, Raynor Wortel.

Bij de Cabertoss werd er twee keer gegooid met de lichtere kwalificatie-boom, om vervolgens de zware 6 meter boom te gooien. Er waren slechts twee atleten die dit monster getosst kregen op dit harde veld. De jarige Hans Lolkema deed dit met 12:10 het best, voor Pieter Karst Bouma met 12:11. Tim de Pagter bleef steken met een 12:00 uur op de “quali”.

Het hoogtepunt van de dag was het Hooggooien. Maar liefst 7 atleten haalden de 4,40m en zelfs 4 atleten deden een poging op de 5 meter. Zowel Pieter Karst als de Vlaamse Reus Tommy de Bruijn cleande deze mijlpaal ! PK deed dit echter in zijn eerste beurt, waar Tommy er drie beurten voor nodig had. Tim de Pagter bleef op 4,80 steken, net als Johan Langhorst.

In de B-klasse was het het bekende onderonsje tussen Master Wilfred van Est en Junior Toby de Brouwer. En weer ging de winst de man uit Tricht. Beide ontlopen elkaar op 4 onderdelen nauwelijks -Toby gooide nog een nieuw Junioren record met de Lichte Hamer-, maar die verdomde steen ! Toby morste hier de nodige punten met een vierde plek en zag zijn kans op een eindoverwinning wéér bij de steen eindigen. De steen werd overigens gewonnen door de Oostenrijkse master Robert Katzenbeiser uit Wenen, die speciaal met zijn maatje Martin Schiller naar Nederland was afgereisd voor deze wedstrijd. Uiteindelijk werd de strijd om de derde plek in het klassement gewonnen door Leo Hendrikse, met slechts één punt verschil op de Oostenrijker. Leo gooide een constante wedstrijd met louter derde en vierde plaatsen, waar de Oostenrijker, na zijn winst op de steen, een tweetal vijfde plekken (WFD en Caber) genoegen moest nemen. Deze kostenbare punten werden weggesnoept door de Belgische master Wim Vandenbroucke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *