Hans Lolkema pakt de leiding na verhit weekend

Nieuwe Records voor Pieter Karst Bouma en Glenn Nijs

Hans Lolkema maakt snelheid op de LWFD

Hans Lolkema maakt snelheid op de LWFD

Hans Lolkema heeft na twee wedstrijden de leiding gepakt in het tussenklassement voor het Open Nederlands Kampioenschap 2016. De 45-jarige metselaar uit Sloten won de eerste wedstrijd in het Zeeuwse Baarland en werd een dag later, én 300 kilometer noordelijker, tweede op Terschelling.

We begonnen dit jaar in Baarland, waar we te gast waren op Comfortcamping Scheldeoord. In tropische temperaturen pakte Jimmy van de Walle hier meteen de winst op de Zware Hamer, op de voet gevolgd door Hans Lolkema. Raynor Wortel werd derde op ruime afstand van de twee besten. De Lichte Weight for Distance werd met grote overmacht gewonnen door de specialist, wie anders dan ”good old”  Hans Lolkema, die op dit onderdeel nog steeds bijna onklopbaar lijkt, ondanks dat ook voor hem de jaartjes gaan tellen. Hier werd, op bijna een meter afstand, Raynor Wortel tweede en Jimmy, daar weer een meter achter, derde. De Braemar Stone, het steenstoten uit stand, werd, nu met minimaal verschil, weer gewonnen door Jimmy, waar Hans weer tweede werd. Na drie onderdelen stonden Jimmy en Hans derhalve gelijk in punten. Dat beide kemphanen zich niet veel ontlopen bewees zowel de Cabertoss als het Hooggooien. Na de qualificatieboom, die door iedere A-atleet, keurig werd getossd, waren Hans en Jimmy de enige die de 6 meter boom wisten te tossen, echter Hans nét even beter dan Jimmy. (12:07 tegen 12:13) Doordat beide gelijk eindigden met het Hooggooien, ging de Overall winst, met slechts één punt verschil naar Hans Lolkema. De “best of the rest” werd deze dag Tim de Pagter. Tim is wat kilo’s lichter, maar ook sneller én technischer dan de voorgaande jaren. Tim streed om plek 4 t/m 6 tegen Steven Snauwaert en Patrick van Antwerpen. Na 4 onderdelen stonden ze alle drie gelijk in punten en moest het Hooggooien de doorslag geven. 5 van de 6 deelnemers (!) gooiden hier de 5,20m met het 20 kilo gewicht, waar Tim dus op countback het wint van Patrick (5e) en Steven (6e).

In de B-klasse hadden we het ongekende aantal van zeven nieuwe atleten aan de start. De opvallendste was Youri Houtekamer uit Kloetinge, die meteen in zijn eerste wedstrijd zowel de Braemar Stone (met bijna 11 meter !) als de Cabertoss (2 x 12:00 !) wist te winnen. Helaas voor Youri was ook het Belgische talent Glenn Nijs aanwezig. Glenn won de 3 overige onderdelen, en vestigde een nieuw junioren record op zowel de Zware Hamer (27,79m) als het Hooggooien (5,90m ). Glenn wint derhalve de B, met Youri als verrassende tweede. Junior Toby de Brouwer wist zich keurig tussen al het geweld te handhaven en eindigde als derde overall van de 13 atleten in de B-klasse. Beste Master werd Wilfred van Est (4e), die Wybe Zeilstra (5e) net achter zich liet.

PK wint de Hamer op Terschelling

Pieter Karst Bouma wint de Hamer op Terschelling

Een dag later was het reizend circus verhuisd naar Terschelling. In de A-klasse waren ook Sebastiaan Huijs, Wietze Rosier en huidig Kampioen Pieter Karst Bouma naar het Friese eiland afgereisd. Ondanks het feit dat PK tegenwoordig fulltime de familieboerderij runt, én dat hij inmiddels vader is geworden, zag de boer er fris en fruitig uit, en kondigde zelfs vooraf al verschillende records aan. Na de winst op de Zware Hamer (de ”zware-zware” van 11 kilo omdat het veld te klein was) verbrak Pieter Karst dan ook met eenvoudig gemak, het Nederlands Record met de Zware WFD van 13,00 naar 13,27m. WAT GEBEURT HIER ? Op beide onderdelen werd Hans Lolkema tweede, daar waar Raynor Wortel derde werd op de hamer, werd Sebastiaan Huijs verrassend derde met de WFD. Met de Open Lichte Steen werd Hans Lolkema weer eenvoudig eerste en Raynor Wortel tweede. Hier verspeelde Pieter Karst kostbare punten, al viel de schade vandaag erg mee. Op Caber én Hoog (deze keer de 25 kilo) blijft PK onverslaanbaar. Hij wint beide onderdelen met speels gemak, en vestigde op het Hooggooien een nieuw persoonlijk record van 5,15m. (= bijna 17 feet) Op beide onderdelen werd Hans Lolkema tweede. Patrick van Antwerpen tossde de grote 6 meter voor de allereerste keer, en werd daarmee verrassend derde. Raynor Wortel werd, op countback, derde met Hoog.

In de B-klasse wint Arno Louwsma, 160 kg zwaar, zo ’s ochtends in het onderbroekie, 3 van de 5 onderdelen, en stelt daarmee de overall winst veilig. De strijd om plek 2 en 3 was spannender, en werd met slechts een half punt, in het voordeel van Toby de Brouwer beslecht, ten nadele van de master Wybe Zeilstra. Tobias legt hiervoor de basis bij de eerste twee onderdelen Hamer en WFD door twee keer als eerste te eindigen. Wybe echter, stond na 4 onderdelen nog tweede, met drie onderdelen een tweede plek, maar verliest het Hooggooien op countback, daar waar Toby 3,70m in zijn eerste beurt gooide, deed Wybe hier twee pogingen over. Wybe neemt wel zijn sportieve revanche op de andere master Wilfred van Est, die, op ruime afstand, als vierde eindigde. De derde master werd, de net 40-jarige, Johan Peperkamp. Johan baarde voornamelijk opzien, door met Hooggooien als tweede, achter Arno Louwsma, te eindigen. Sven de Winter was na jarenlang blessureleed ook weer van de partij en draaide een goede wedstrijd. Zodra zijn zelfvertrouwen zal gaan stijgen, gaan we weer meer van hem zien, voorspel ik. De enige Belg in het veld was Michel Aerts. De trainingspartner van Toby draaide twee dagen goed mee, en werd zelfs derde met het steenstoten op Terschelling.

Na twee dagen gooien staan nu Hans Lolkema (A-klasse) en Toby de Brouwer (B-klasse) aan de leiding voor het Kampioenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *